Москвичів, за Булгаковим, зіпсувало квартирне питання, а сімферопольців — технічне. Точніше, сантехнічне. Тут вирують пристрасті, немов каналізаційні води, оголюються, як іржаві труби, низинні почуття. І не копався б я у цьому го.., даруйте, делікатній справі, не зачепи вона інтересів студентів Кримської філії столичного приватного ВНЗ «Європейський університет». Наприкінці минулого навчального року на заняття й іспити вони ходили... у памперсах. А першого вересня в аудиторіях, схоже, з’являться біотуалети. Якщо, звичайно, навчальний процес розпочнеться...

Іржа

У розпал вступної кампанії я з колегою протягом двох днів ходили до дирекції філії «ЄУ» у пошуках керівника. І щоразу натрапляли на забиті двері «Ч» і «Ж».
Віктор дивувався, нечисленні стурбовані абітурієнти втішалися фразою: «Це тимчасові незручності».
Хіба? Немає нічого постійнішого, ніж тимчасове. У цьому, між іншим, переконалися батьки студентів ще навесні, написавши «Голосу України»:
Стурбованість платників за навчання цілком зрозуміла. Їм немає діла до відносин партнерів, для них головне, щоб діти навчалися в нормальних умовах.
— А що це за навчання в памперсах? — обурювався під час зустрічі в Сімферополі родич студентки. — З двадцятих чисел травня цього року, коли каналізацію й світло таки відключили, дівчата ходили в «промокашках». Я телефонував двічі ректорові університету Тимошенку. Він запевнив, що проблему буде знято. До кінця навчального року воду й електроенергію не підключили. Ректор «заспокоїв»: мовляв, перейдете в Київ. Він хоч розуміє, що значить переїхати в дорогу столицю? А батьків запитав? Чи Тимошенко оплачуватиме житло, харчування, проїзд?
У такій ситуації найпростіше стрілки перевести на орендодавця. Він, мовляв, відключив каналізацію — з нього і питайте. Та чи хазяїн винен у зриві навчального процесу?
Послухаємо Норика Григоряна, генерального директора ТОВ «Енвірон»:
— У липні 2001-го укладено договори оренди, відповідно до яких передано приміщення орендареві за ціною 14 гривень за квадратний метр. Ці будинки, як потім з’ясувалося, були здані в суборенду «Європейському університету», але вже за ціною в кілька разів більшою. Директор філії Ігор Мельник і орендар Світлана Шевчук, за нашими припущеннями, родичі. А отже, їхні інтереси очевидні.
Згодом виник спір, оскільки згідно з договором оренди «Енвірон» не зобов’язаний надавати послуги з водопостачання і водовідведення. Каналізаційні системи побудовано на початку двадцятого століття, вони постійно виходять із ладу, потребують відновлення. А Шевчук, замість укладання окремого договору на надання послуг і участі в реконструкції каналізаційної мережі, намагається самостійно (без згоди орендодавця) вирішити комунально-памперсну проблему.
Григорян писав листи Івану Тимошенку, двічі з ним зустрічався. Пропонував оформити відносини, відмовившись від посередників.
Доки в Києві аналізували ситуацію і, можливо, підраховували збитки від діяльності філії, у Сімферополі «прорвало» труби. Спочатку Григорян попередив Шевчук (березень 2009-го) про катастрофічне зношування каналізації, попросив провести зі студентами відповідну роботу «во избежание». Учергове «натякнув» про участь на паях у капітальному відновленні мережі, попередив про можливе припинення водопостачання, що, повторимося, не було передбачено умовами договору. Його не почули.
Отоді й «запахло» памперсами. Орендар звернувся до слуг Феміди: примусьте, мовляв, такого-сякого виконувати те, що не зобов’язаний. Господарський суд (Н. Воронцова) для початку заборонив Григоряну відключати об’єкт від водопостачання й водовідведення до розгляду справи по суті. До того ж його оперативності може позаздрити Верховний Суд: 19 травня порушено провадження у справі й того самого дня підписано постанову про забезпечення позову.
Її, зрозуміло, скасовано вищою інстанцією, а отже, каналізація не діє. Мало того, орендодавець почав її ремонтувати.
Про що думають студенти, проходячи повз філію «ЄУ» (на знімку вгорі) за кілька днів до початку занять? І до яких заходів вдадуться засновники університету, СЕС, нарешті, батьки, які сплатили за навчання чималі гроші?

Обліко морале

Сантехнічна проблема, на жаль, не єдина у директора Мельника. Про це автор безуспішно намагався поговорити з Ігорем Євгеновичем. Люб’язні, але безпідставні відмови від зустрічі, дипломатичність і відкритість просто підкорили. Рандеву не відбулося навіть після спроби сприяння одного із засновників Європейського університету.
Як не поважати після цього вольового, непохитного, принципового керівника філії? Напевно, після здачі в експлуатацію приміщення «ЄУ» на околиці міста в промисловій зоні (на знімку) Ігор Мельник займе крісло директора. І не залежатиме від якогось там власника...
— А хто вам дав номер моєї «мобілки» і чому ви дзвоните, втручаючись в особисте життя? — одна ця фраза викликає непідробний інтерес до керівника явно європейського зразка.
А ще Ігор Мельник цікавий тим, що він з родичами заснував кілька фірм, і у вільний від директорської роботи час успішно ними керує. Особливу увагу, скажімо, викликає у кримської міліції діяльність благодійного фонду, де директором і бухгалтером значиться той самий Мельник. А зареєстрований він знаєте, за якою адресою? Вулиця Богдана Хмельницького, 4 — у Головному управлінні МВС України в Криму.
Його колишній начальник Микола Ільїчов зізнався мені: «Часто вдень із свічкою шукаєш спонсора для надання допомоги ветеранові правоохоронних органів, а у нас, виявляється, фонд є»...
Цікавиться діяльністю директора філії й «око государеве». Скажімо, недавно прокурор Залізничного району відмовила в порушенні кримінальної справи відносно вченого мужа Мельника, але внесла припис на його ім’я з вимогою видати дипломи випускникам. Виявилося, університет відмовився це робити через... Втім, причина неповажна, скажімо так, тому промовчимо про неї. Не доведи Господи, і говорити про самодурство директора, його аморальну поведінку.
Мені розповідали, як і за скільки продаються бланки дипломів; як відраховують студента й одразу приймають за плату; як видаються академдовідки і зараховуються абітурієнти, які не набрали 124 бали...
Це з області фантастики, скажуть у Києві, а я нічого і не стверджую. Перевіряти чутки — компетенція засновників і правоохоронців. Але в «ЄУ», схоже, не стурбовані ситуацією в Кримській філії. А чому, власне?
Згораю з цікавості: що написали у звіті перевіряльники з Міністерства освіти і науки, які ревізували ВНЗ саме в період відсутності наявності туалетів? Батьки, до слова, хотіли розповісти про памперсну біду, але їх до ревізорів не допустили...
Чи буде Кримська філія «ЄУ» ліцензована, а якщо буде, чи почнуть працювати «Ч» і «Ж» — відповіді на ці запитання очікують тисячі сімферопольців. Чекають вони й рішення прокуратури, яка з’ясовує: чи був фальсифікований договір оренди керівником однієї з фірм, до яких має пряме відношення «сівач розумного, доброго, вічного», тобто директор філії.
Вочевидь, Богом обдаровані всілякими талантами він і члени його команди. На заздрість тим професорам, хто рухає науку й по-справжньому наставляє молодь.
Крим.

Фото автора.