Над підвищенням родючості працюють комп’ютери

Підживлення сільськогосподарських культур у ТзОВ імені Воловікова, що в Гощанському районі на Рівненщині, провели на основі цифрової агрохімічної карти. Її створили спеціалісти Обласного державного проектно-технологічного центру охорони родючості грунтів і якості продукції.
— Послідовність і методика робіт з підвищення врожайності основана на формулі вибіркового внесення поживних речовин на певних ділянках поля, — розповідає директор центру Віктор Долженчук. — Їх продуктивність (буквально кожного квадратного метра) була визначена торік під час збирання різних культур за допомогою відповідних сканерів, що використовуються у західноєвропейському виробництві. На основі такого матеріалу проведено детальне дослідження проб грунту і встановлено, що в ньому відбулося передозування речовин, внесених у попередні сезони. Відтак рекомендовано поєднати в необхідних пропорціях мінеральну поживу з органічною, що сприятиме поліпшенню біологічної структури грунту і повному прояву сортових можливостей рослин. Розкидання добрив відбувається диференційовано за допомогою автоматизованого причепа, на який команди щодо внесення їх доз у визначених програмою місцях надходять із бортового комп’ютера трактора.
Нещодавно у фахівців центру з’явилася можливість роздавати рекомендації стосовно поліпшення родючості й за допомогою комп’ютерного накладання цифрових варіантів своїх досліджень на космічні знімки місцевості. Останні одержують від підрозділів вітчизняної служби обробки супутникової інформації.
Працюють спеціалісти центру охорони родючості грунтів і якості продукції і над запровадженням агрохімічної паспортизації орних масивів, зокрема, в забруднених чорнобильськими радіонуклідами районах Рівненщини. Обстежені в поліській частині краю лани, на думку Віктора Долженчука, повсюдно потребують вапнування, бо тут проходить так звана їх кислотна деградація. Помічено і зниження вмісту обмінного калію, що призводить до швидкого переходу радіонуклідів у рослинну продукцію.
Рекомендації щодо підживлення фахівці розробляють для великих та малих масивів, і на основі цього створюють карту, де показано з високою точністю місця внесення тієї чи іншої дози добрив на кожній сотці. Впродовж п’яти років в області мають бути виготовлені такі агрохімічні паспорти на всі шістсот тисяч гектарів площ, що перебувають у сівозмінах.
 

Віктор ДЕНИСЮК, Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.