«Дуже хочемо, щоб нашого листа надрукували в газеті. Живемо в селі Мончинці Калинівського району. Чотири місяці тому в нас народився син. За цей час до дитини жодного разу не навідувався ніхто з лікарів. Сину не робили ні оглядів, ні щеплень. Допоможіть нам...»

Хлопчика зважували, як помідори на ринку

Такого змісту листа надіслала молода мати 21-річна Аня Білик. З чоловіком Іваном вони два роки чекали малюка. «Ми вже навіть почали втрачати надію, — каже пан Іван, — не посилала доля дитини. На щастя, у березні народився хлопчик». Євген, так батьки назвали первістка, з’явився на світ здоровим, важив після народження майже чотири кілограми, зріст був 51 сантиметр. «Скільки зараз, не знаємо, — кажуть Аня й Іван, — бо ніхто не зважував, не міряв зріст, ніхто з лікарів до нас не ходить. За ці чотири місяці тільки сільський фельдшер з’являвся два рази, чуєте, два рази — за чотири місяці. Це так має бути?»
— Чули, що в інших селах до таких дітей постійно навідуються лікарі, — каже молода мати, — тоді чого в нас нема такого? Це ж перша дитина, ми ще молоді, мало знаємо, як її доглядати, як і чим правильно годувати. От зараз у сина пронос. Думаю, від чого це? Може, зубки ріжуться, чи щось не те дала їсти... Та й елементарно зважити дитину і зміряти їй зріст мав би хтось. Нам це не тільки цікаво. Хочемо знати, як дитина набирає вагу. Одного разу самі сповили сина, взяли кантор, ручну вагу, якою зважують на ринку огірки чи помідори... Я вже не кажу про щеплення. Наш син не отримав ще жодного з них. Крім того, що зробили в лікарні після народження.
— Недавно зустрів у селі нашого фельдшера, нагадав йому про щеплення, — каже батько немовляти пан Іван. — Він відповів, що вже отримали вакцину, можна приходити в медпункт, то зроблять щеплення, яке раніше мали робити. А ми не знаємо: правильно це чи ні? Адже для кожного щеплення встановлено свій період. А тут чотири місяці нічого не робили, а тепер...

«Навіть не знаємо, чи є карточка на малюка»

Лікаря-педіатра у Мончинцях нема. Як з’ясувалося згодом, медики такого профілю у селах більше не практикують. Їх перепрофілювали в сімейних лікарів. У згаданих Мончинцях медичну допомогу дітям і дорослим надає місцевий фельдшер Василь Янчук. У день зустрічі з ним фельдшер пас череду. Розмовляли з ним в обідній час. У їхньому селі двоє немовлят віком до року. Сина Біликів фельдшер назвав, чомусь, іншим ім’ям —Андрійко. Каже, що і перший місяць немовлят треба оглядати 3—4 рази на тиждень, далі можна рідше. «Мати повну інформацію про таких діток ми зобов’язані, —наголошує пан Янчук, — бо щотижня звітуємо про це в лікарню». Фельдшер запевнив, що у Біликів був два дні тому. Без жодного сумніву зазначив, що їхня дитина вже отримала щеплення.
— Якщо це справді так, то від щеплення мав би слід залишитися на тілі дитини, — каже на це мати немовляти. — А де він, ви бачите його? Нехай би показав запис у карточці. Ми навіть не знаємо, чи є вона, карточка, на нашу дитину. Якось хотіли поїхати в амбулаторію, це в сусідньому селі, то фельдшер сказав, що карточки на руки не видають. Так і не поїхали.
Молоді батьки хочуть отримати відповідь на запитання: хто Зобов’язаний оглядати їхню дитину?

Поверніть дитячого лікаря

У Калинівській районній лікарні погоджуються з тим, що скорочення посад дитячих лікарів не пішло на користь справі. Раніше на вісімсот дітей був один лікар-педіатр. Із 13 дільниць тільки на одній не мали дитячого лікаря. Тепер у районі залишилося три дитячі лікарі-консультанти. Кажуть, у деяких районах їх ще менше.
— Міністерство охорони здоров’я своїм циркуляром зробило з педіатрів сімейних лікарів, — пояснює заступник головного лікаря Вінницької районної лікарні депутат райради Валерій Щербань. — Тим самим, даруйте, начепило на їхні шиї бабусів, дідусів, усе доросле населення. Фактично уже знищена педіатрична служба. Дитяча медицина має свою специфіку. Знаю по собі, як довго необхідно вникати у цю справу. Сподіваємося, що в міністерстві дослухаються до зауважень з місць і повернуть в село дитячого лікаря.
Вінницька область.
На знімку: молода сім’я Біликів так і не знає, хто саме повинен оглядати їхнього первістка.

Фото автора.