Напередодні сезону цукроваріння в Національній асоціації «Укрцукор» поінформували про досить нелегку ситуацію у галузі. Звідти повідомили, що протягом останніх трьох років бурякоцукрове виробництво працює збитково і стало непривабливим для продуцентів буряків та цукру. Окремі власники компаній вже не бачать перспективи і закривають заводи.
Працівники ж галузі опинилися перед реальною загрозою соціальних катаклізмів у сільськогосподарських регіонах — масове скорочення робочих місць, зниження рівня соціального забезпечення жителів села та заводських селищ, продовжує падати виробництво цукрових буряків як неперспективної культури.
Лише у виробничому сезоні 2008 року не змогли розпочати переробку 40 цукроварень, що призвело до безповоротного знищення щонайменше 150 тисяч робочих місць з урахуванням суміжних галузей.
В «Укрцукрі» стверджують: упродовж 2006—2008 років внутрішній ринок цукру, у зв’язку з його перенасиченням та практично закритістю кордонів для експорту продукції, був єдиним ринком, який уникнув зростання цін.
Починаючи з 2007 року, припинилося виробництво цукру в Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській, Івано-Франківській, Сумській та Чернівецькій областях. Таке може статися і в інших регіонах.
До того ж фактично знищено Український науково-дослідний інститут цукрової промисловості, скорочено кафедри в академічних вузах, науковці, спеціалісти виїздять за кордон.
Як повідомили в асоціації, нинішнього року в Україні посіяно лише 328 тисяч гектарів цукрових буряків (у 2006-му було 788 тис. га), з них планується виробити 1,5 мільйона тонн солодкого піску.
До сезону переробки готується 55 заводів із 64, яким виділено квоту «А», тобто на виробництво цукру з буряків для внутрішнього ринку (2006 року працювало 119 підприємств).
Відсутність кредитних ресурсів і власних обігових коштів змусило цукроварні під час реалізації власної продукції демпінгувати у 2008-му та першій половині 2009 року. Штучний ажіотаж напередодні нового виробничого сезону роздуто, щоб посередницькі структури могли реалізувати скуплені задешево солодкі кристали за високою ціною.
Але з початку сезону переробки буряків усе одно спостерігатиметься сезонне перенасичення ринку цукром власного виробництва, що призведе до зниження ринкової ціни. Вже у вересні—жовтні очікується виробництво понад 600 тисяч тонн цукру. Тож для упередження демпінгових процесів на «солодкому» ринку необхідно вже з вересня забезпечити закупівлю білих кристалів до державного продовольчого резерву.

З інформацією «Укрцукру» знайомилася Галина КВІТКА.