Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко надіслала до Комітету Верховної Ради з питань бюджету пропозицію: підвищити акцизний збір на тютюнові вироби, що збільшить надходження до державного бюджету на 500 мільйонів гривень.
Треба зазначити, що підвищення акцизного збору на тютюнові вироби викликане ще й тим, щоб обмежити тютюнопаління. А отже, зберегти здоров’я нації.
Однак лобісти тютюнових фірм, окремі ЗМІ розгорнули пропагандистську кампанію, мета якої довести, що від підвищення акцизів страждає вітчизняний виробник і збільшується контрабандний ринок, а значить, програє бюджет.
Що ж відбувається насправді?
Народний депутат Олег Ляшко звернувся із листом до Державної митної служби України, щоб там прояснили ситуацію.
«Повідомляємо, що фактів контрабандного ввезення на територію України тютюнових виробів митними органами упродовж 7,5 місяця не фіксувалось. Водночас у рамках протидії порушенням митних правил митними органами припинено 234 спроби переміщення з території суміжних країн 220,4 тис. пачок тютюнових виробів на загальну суму 791,3 тис. грн.
Додатково зазначаємо, що з початку року митними органами зафіксовано 1679 фактів незаконного вивезення з митної території України 2,1 млн. пачок тютюнових виробів на суму 8,6 млн. грн. За фактами незаконного вивезення тютюнових виробів, які містили ознаки контрабанди, митними органами порушено 7 кримінальних справ на суму 4,8 млн. грн.»
Отож усе відбувається з точністю до навпаки. Не в Україну, а з України вивозять. А це означає, що державний бюджет, та й виробники, ніяк не страждають.