Напередодні Дня незалежності у Державному історико-культурному заповіднику Качанівка відбулося відкриття відреставрованої центральної алеї. Попри кризу та невтішні прогнози скептиків, ініціатор робіт заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко та його колеги-однопартійці Валерій Дубіль та Іван Кіровський свого слова дотримали й у визначені строки закінчили всі реставраційні роботи. Відтепер дощова осінь Качанівці та її відвідувачам не страшна. Адже заросла бур’янами і розмита водами грунтова дорога, на щастя, залишилась у минулому.
Декілька років тому про заповідник Качанівка, до слова, одне з найромантичніших місць у всій країні, мало хто знав. Зміни почалися 2005 року.
— Тоді, — каже Микола Томенко, — я саме визначав об’єкти, які, на мою думку, могли б якнайкраще презентувати унікальний образ нашої держави. Заповідник Качанівка входив в умовну десятку лідерів. Крок за кроком ми почали роботу з «просування» цього об’єкта. Та в один момент зрозуміли: поки не відреставруємо центральну алею, Качанівка буде симпатичним провінційним містечком, а не культурним об’єктом європейського рівня.
Реставрація тривала 75 днів. Щоб викласти три тисячі квадратних метрів унікальною, створеною на замовлення плиткою, імітованою «під старовину», довелося витратити мільйон гривень. Причому, жодної копійки із державної скарбниці використано не було. «Настав час бути патріотом не за державні кошти, а навпаки, вкладати у рідну країну гроші», — переконує пан Томенко.
Нині заступник Голови Верховної Ради України, дирекція заповідника і його відвідувачі запевняють: Качанівка має усі шанси перетворитися на справжню культурну та туристську мекку країни. Адже поряд із дивовижною природою має таку само дивовижну історію, овіяну легендами. Одна з найромантичніших — переказ про весілля доньки промисловця та мецената господаря маєтку Павла Харитоненка. Кажуть, у день її весілля вся алея була всипана цукром — символом солодкого подружнього життя. «Звичайно, в умовах цьогорічної кризи із цукровими баронами нам не позмагатися, — каже Микола Томенко, — та сподіваюся, що викладена нами алея стане ще щасливішим талісманом для молодих пар». Випробувати на собі «чудодійність» алеї погодилися три пари закоханих, що у день її відкриття святкували своє весілля. Свідоцтво про реєстрацію шлюбу кожному особисто вручив Микола Томенко і зізнався, що трохи хвилюється, адже певним чином бере на себе відповідальність за майбутнє життя подружжів.
Між тим на реставрації алеї справа не закінчиться. Наступне завдання — наповнити палац історичними та культурними пам’ятками. І вже за деякий час, сподівається Микола Томенко, Качанівка стане не просто місцем для екскурсій, а майданчиком для дискусії творчої еліти України і зарубіжжя: «Зараз Качанівка переживає пік свого ренесансу і перетворюється із гарного чернігівського міста на європейський культурний центр».
На знімку: Микола Томенко вручає молодій подружній парі свідоцтво про одруження.