Близько 200 робіт талановитого художника Михайла Казаса, розстріляного у 29-літньому віці революційними матросами в Севастополі 1918 року, можна до кінця осені побачити в Сімферопольському художньому музеї. Потім виставка вирушить містами України й Росії.

Творчість цього непересічного майстра мало досліджена. Хоча вцілілі картини Казаса зберігають найвідоміші колекціонери і музеї світу. Більшість своїх робіт він створив у віці від 20 до 25 років. На виставці широко представлена графіка та декілька картин, виконаних олією, ранні фото й альбоми художника. Експозиція розмаїта за жанрами: портрети друзів, автопортрети, шаржі й пейзажі, ілюстрації до творів відомих письменників й етюди театральних декорацій.
Віра Козак-Камінська, родичка художника, розповідає, що Михайло Казас належав до одного з найшляхетніших караїмських родів. Вона зізнається, що тільки в дорослому віці познайомилася з творчістю свого родича, майже весь доробок якого загинув у вирі громадянської та Другої світової війн. Віднайдені роботи періоду 1909—1914 років передала в дар музеєві сестра художника піввіку тому. Вони склали основу виставки: шаржі, пейзажі, натурні замальовки, ілюстрації.
Випускник Мюнхенської академії мистецтв М. Казас відтворив у своїй творчості культуру караїмського народу в стилі модерн. Для художників тієї доби було характерним захоплення театром, який сприймали тоді не як розвагу, а як синтез мистецтв, поєднання музики, живопису, слова і дійства. Тому тут чимало різнопланових замальовок до драматичних творів і театральних афіш.
Попри молодий вік, Михайло Казас зумів залишити після себе багатий творчий спадок. Глядачам цікаві пошуки і знахідки художників того часу. Казас відкритий культурам багатьох народів, кажуть мистецтвознавці. Поруч зі східними мотивами (в серії робіт «Молла Насреддін») глядачам представлені ілюстрації до давньоруських билин і літописів, зокрема до «Слова о полку Ігоревім». Крім цього Казас не оминув творчість таємничого Гоголя, загадкового Лермонтова, казкаря Андерсена. Багато пейзажних робіт. Тут і Мюнхен, і рідний Крим, де він жив, устигаючи багато подорожувати.
Загалом експозиція може по праву вважатися своєрідною енциклопедією того часу. У фондах Сімферопольського художнього музею зберігається найбільше робіт цього художника. Михайла Казаса вважають найколоритнішим караїмським художником не лише представники корінних народів і національних товариств півострова. Саме його творчість найповніше відтворює національний колорит. Роботи художника не можуть залишити байдужим навіть найвибагливішого поціновувача мистецтва.
У Сімферопольському художньому музеї це вже друга виставка, присвячена Михайлові Казасу. Торік відзначали 90-річчя від дня його трагічної загибелі. Нинішня виставка присвячена 120-річчю від дня народження майстра. А наступного року в музеї готуються відзначити 100-річчя єдиної прижиттєвої виставки художника.
Крим.