У День незалежності свою залежність від вареників продемонструють 15 любителів смачно і, головне, швидко поїсти. Черговий всеукраїнський чемпіонат зі швидкісного поїдання вареників відбудеться в самому центрі столиці — майдан Незалежності на декілька годин стане майданчиком для спортивно-кулінарного змагання. До вареників організатори подадуть сметану, кетчуп, соуси, вершкове масло, приправи і майонез. Запивати можна буде соками, лимонадами і водою. Гоголівський Пацюк луснув би від заздрощів!
Ідея незвичайного чемпіонату спала на думку 52-річному продюсеру Саші Гутмахеру, якого ЗМІ вже встигли охрестити головним вареником світу. Американець за пропискою, але щирий одесит у душі зізнався, що перший вареник йому зліпила бабуся (музикант за фахом, свого часу акомпонувала Утьосову). Відтоді, хоч би скільки вареників Саша з’їв, перебити смак бабусиного готування ще нікому не вдавалося. Може, тому сам у змаганнях Саша не бере участі, але є одне але: «Якщо батьківщина скаже треба, я сяду, а скоріше стану і руками сто вареників за хвилин п’ять як по щиглику. Складно буде, але з’їм».
Цього року жувати вареники зголосилася рекордна кількість учасників. Але поки що команда продовжує формуватися. Серед претендентів на перемогу: будівельники, вантажники, підприємці, юристи.
— Я завжди запитую себе, яка мотивація в людей, котрі беруть участь у змаганні. Повірте мені, відсотків 10—15 приходять тільки заради того, щоб поїсти й одержати приз. Деякі — довести самому собі, що ти і це можеш. Багато хто хоче стати трохи відомішим і потрапити в телевізор: «О, пане Сашо, мене все село бачило» або «А я після цього вийшла заміж, а я розлучився», — жартує продюсер.
Серед учасників і 23-річний житель Боярки Діма Арабаджі — інвалід дитинства з проблемами слуху і мови. Про конкурс Діма прочитав у газеті й одразу заявив мамі: «Братиму участь!»
— Діма навіть не роздумував, — розповідає мама Інга Арабаджі, — незважаючи на інвалідність, він у нас активний хлопчик — ще навчаючись в інтернаті й ПТУ, займався легкою атлетикою, їздив на змагання і навіть посів друге місце в Миколаєві.
На столичному Майдані Діма Арабаджі боротиметься на рівних, мама буде перекладати йому все, що відбувається, мовою жестів.
Перший чемпіонат, організований Гутмахером, пройшов чотири роки тому в Нью-Йорку під патронатом мера Майкла Блумберга. Тоді переможець змагання (до речі, наш колишній співвітчизник Олег Жорницький) проковтнув 100 вареників за 1 хвилину і 39 секунд(!). А от першим чемпіоном України став 25-річний менеджер бакалійної фірми з Червонограда Тарас Дзюба, котрий 2006 року під час святкування Дня незалежності з’їв свою порцію за 5 хвилин і 22 секунди. За щільну вечерю Тарасові ще й доплатили, винагорода становила півтори тисячі доларів. Нинішній вареник до Єгипту доведе. На переможця чекає незабутній тиждень відпочинку на двох у п’ятизірковому готелі в Шарм-ель-Шейху. Також троє кращих учасників стануть членами збірної України і поїдуть на світовий чемпіонат до США.