21 серпня 2009 р. під егідою Відділення філософії, історії і права НАН України в Інституті законодавства Верховної Ради України відбулась науково-практична конференція «Соціально-правові реформи в незалежній Україні: досягнення, проблеми, перспективи» за участі Інституту держави і права ім. В. Корецького НАН України, Інституту історії України НАН України, Інституту етнонаціональних і політичних досліджень ім. І. Кураса НАН України, яка була присвячена Дню незалежності України.
У роботі конференції взяли участь провідні науковці країни різних галузей знання: юристи, економісти, філософи, історики, політологи, фахівці з державного управління, що дозволило під кутом зору поліпарадигмального бачення висвітлити вузлові проблеми процесу здобуття Україною незалежності, її становлення і розвитку як країни, держави і суспільства, шляхів входження до європейського та світового співтовариства народів і держав.
З доповідями, які були присвячені актуальним проблемам правового, політичного, соціально-економічного життя України, виступили відомі вчені: академік-секретар відділення історії, філософії та права, дійсний член НАН України О. Онищенко, член-кореспондент НАН України О. Копиленко, професори Т. Вронська, О. Зайчук, О. Кириченко, М. Недюха, Н. Оніщенко, С. Падалка, В. Черняк, В. Шевчук, кандидат юридичних наук Л. Горбунова, кандидат наук з державного управління В. Алексєєв та ін.
Особливістю конференції стала презентація унікального видання «Путівник по законодавству з питань місцевого самоврядування в Україні»1 за загальною редакцією академіка НАН України В. М. Литвина, в якому в систематизованому вигляді представлено законодавчі положення нормативно-правових актів, що регулюють засади організації та діяльності, правового статусу, відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування в Україні. Значну увагу приділено також питанням їх відносин зі структурами державної влади, підприємствами, установами та організаціями.
Презентація науково-практичного видання набула ознак символічності, тісної пов’язаності з процесом соціальних змін в українському суспільстві, його сталого розвитку, нормативно-правового забезпечення функціонування України як правової держави.
За результатами конференції сформульовані висновки та схвалені рекомендації, зокрема щодо:
— розробки проблематики правової ідеології як засобу нормативно-правового регулювання стратегічно орієнтованих і тактично здійснюваних заходів стосовно утвердження та розвитку української державності, зміцнення її міжнародного авторитету, політико-правового позиціонування в європейському та світовому просторі;
— формування вітчизняного законодавчого поля як цілісної, несуперечливої системи права, структурно-функціональної єдності його елементів, їх спрямованості на утвердження України як суверенної і незалежної, демократичної, соціальної, правової держави;
— забезпечення ефективності законодавства, його підпорядкування завданням формування в Україні правової держави і громадянського суспільства, самодостатньої особистості, прав і свобод людини та громадянина;
— адекватних політико-правових відповідей на виклики, ризики і небезпеки сьогодення;
— розробки методології та методики моніторингу законодавства як засобу забезпечення його ефективності.