Ранкове засідання 21 серпня

Відкривши засідання позачергової сесії, Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував, що на порядку денному народних обранців два питання. Першим вони мали б розглянути проект змін до закону про бюджет, які стосуються фінансування Євро-2012 з пропозиціями Президента. Також парламентарії мали визначитися з приводу подолання вето до змін у законодавстві, яке регламентує вибори глави держави.
Однак під час ранкової погоджувальної ради, поінформував Володимир Литвин, парламентарії не змогли дійти згоди з приводу першого законопроекту. «Постало питання про те, що вже сьогодні (вчора. — Авт.) діяла постанова Кабміну, яка значною мірою не узгоджується із законом, що ми маємо розглянути і прийняти щодо нього остаточне рішення», — наголосив глава парламенту. 
Також виникло питання щодо контролю коштів, які передбачається виділити на фінансування футбольного чемпіонату. Ще одним каменем спотикання стало питання: хто освоюватиме кошти — українські чи іноземні підприємства. У зв’язку з цим, повідомив Голова Верховної Ради, виникла потреба узгодити ці моменти між фракціями, а також із Кабміном.
Певні застереження були також і до змін у виборчому законодавстві. Лише зауваження Президента розміщено на 30 сторінках. Зі слів глави парламенту, як компроміс пропонувалося зобов’язати будь-які витрати на Євро-2012 узгоджувати із відповідними комітетами Верховної Ради або доручити контролюючим органам, зокрема Рахунковій палаті, постійно моніторити, як витрачаються кошти й інформувати про це парламент і громадськість.
Для того, щоб народні обранці змогли дійти згоди, у позачерговому засіданні Верховної Ради із самого ранку оголосили перерву до 14.00.
Коментуючи те, що відбувається в сесійній залі, представник «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко повідомив, що його політичні соратники не мають наміру далі брати участь у позачерговому засіданні. Оскільки в цьому немає сенсу. Адже до їхнього голосу ніхто не дослухається. На думку членів депутатської групи «За Україну», учора громадськість стала свідком чергового прихованого розподілу коштів і влади, який здійснюється «під килимом, не публічно», між БЮТ і Партією регіонів. Це засідання скликане на догоду лише двом політичним силам, сказав В’ячеслав Кириленко, і жодна раціональна пропозиція з приводу розгляду обох документів ними не сприймається. Зі слів політика, вже чітко зрозуміло, що внести зміни до закону про вибори Президента неможливо. В іншого законопроекту, який планували розглянути на ранковому засіданні, теж не особливо райдужні перспективи, зазначив В’ячеслав Кириленко. Мовляв, до 14.00 у непрозорому режимі ділитимуть кошти, «які хтось втратив, а хтось набув».
Представниця Партії регіонів Ганна Герман поінформувала, що основною причиною затримки в роботі позачергового засідання став перелік об’єктів, на які передбачено фінансування до Євро-2012. У ньому, зокрема, значиться низка музеїв, наприклад, музей визвольних змагань у Львові. У музеях футбольні матчі точно не проводитимуть, зазначила народний депутат, тому незрозуміло, для чого на них виділяти кошти. Парламентарій також поінформувала, що певна частина грошей за цим переліком передбачалася на фінансування об’єктів в Івано-Франківську, який до Євро-2012 взагалі не має жодного відношення. Водночас вона висловила сподівання, що засідання по обіді все-таки відбудеться, і воно буде конструктивним. Для цього уряду слід відкоригувати згаданий перелік і зробити його прозорим. Якщо на це знадобиться більше часу, аніж півдня, Партія регіонів готова прийти у сесійну залу будь-коли. Однак голосування з приводу виборчого законодавства з боку Партії регіонів стане можливим лише якщо буде знято всі питання із Євро-2012, наголосила Ганна Герман.
Прозорості у фінансуванні об’єктів, пов’язаних із футбольними змаганнями, вимагає і КПУ. Зокрема, лідер фракції Петро Симоненко те, що відбувалося вчора в парламенті, назвав «розподілом 10 млрд. грн. для того, щоб використати їх на виборах». Однак на фракцію Компартії в парламенті чиниться політичний тиск, повідомив Петро Симоненко. Мовляв, якщо вони не голосуватимуть за Євро-2012, комуністів назвуть антиукраїнською силою, тому, підкреслив парламентарій, залишається хоча б наполягати на жорсткому контролі кожної копійки.
Після перерви о 14.00 Голова Верховної Ради продовжив засідання. Сесія насамперед заслухала представника Президента у Верховній Раді Ігоря Попова, який пояснив, чому саме глава держави заветував зміни до бюджету, якими передбачається фінансування заходів, пов’язаних із проведенням Євро-2012. Зі слів доповідача, орієнтовний прибуток Національного банку цього року може становити близько 700 млн. гривень, а про 10 млрд. навіть не може бути й мови. Щоб їх забезпечити, треба включати друкарський станок. Однак у такому разі буде інфляція та падіння національної валюти.
Заступник голови комітету з питань бюджету Олег Ляшко у своєму виступі доводив, що необхідні кошти в Нацбанку є. Тому документ треба розглядати повторно. Після обговорення в засіданні знову оголосили перерву. Цього разу на прохання фракцій БЮТ і Партії регіонів.
Після чергової перерви Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович повідомив, що поки тривали консультації в парламенті, Кабмін провів позачергове засідання, на якому вирішено розглянути питання про уточнення переліку заходів, пов’язаних із Євро-2012, 26 серпня. Таким чином, це дало підставу і Партії регіонів проголосувати за подолання вето на зміни до державного бюджету стосовно фінансування футбольного чемпіонату.
Народні депутати подолали вето Президента на зміни до державного бюджету щодо фінансування Євро-2012 за рахунок коштів Нацбанку. «За» проголосували 384 депутати (166 від ПР, 152 — БЮТ, 20 — «НУ—НС», 27 — КПУ, 19 — Блок Литвина). Також депутати ухвалили рішення про контроль за цільовим використанням коштів.
Після цього парламент розглянув пропозиції Президента України до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України».
Конституційною більшістю народні депутати подолали президентське вето на цей закон.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.