Верховна Рада як законодавчий орган обов’язково має сказати своє слово у спілкуванні Росії й України на рівні вищих гілок влади. Таке переконання висловив учора народний депутат, лідер Української народної партії Юрій Костенко.
Позиція українського парламенту має дати відповіді на питання, на які не змогли відповісти ані Президент, ані Прем’єр-міністр. Йдеться передусім про те, що, коли українська держава проголосила намір звільнити нашу територію від ядерної зброї, то ядерні країни — США, Великобританія, в тому числі й Росія, надали нашій країні гарантії територіальної цілісності і суверенітету. Тепер з боку такого «гаранта» лунають звинувачення і політичні погрози про застосування сили. Тож Верховна Рада має розглянути питання двостороннього конфлікту в контексті договору про нерозповсюдження ядерної зброї.
Територіальну цілісність нашій країні також гарантує й інший договір — між Україною і Росією, яким передбачено, що дві сусідні країни поважатимуть суверенітет, не втручатимуться у внутрішні справи і ніколи не погрожуватимуть силою. Однак усе, що дозволив собі у висловлюваннях Президент Росії Дмитро Медведєв, повністю суперечить цим зобов’язанням.
Під час брифінгу Юрій Костенко також згадав договір, який регламентує розташування Чорноморського флоту на українській території 1997 року. В ньому Росія також бере на себе зобов’язання поважати наш суверенітет і територіальну цілісність. Президент Російської Федерації своєю промовою нехтує усі три документи і взяті на себе зобов’язання, а Верховна Рада може переглянути ці договори, наголосив Юрій Костенко.
На його погляд, розпочати слід із питання умов базування Чорноморського флоту в Криму. У цьому плані порушується дуже багато норм відповідної угоди, але головна небезпека в тому, що ми на своїй території маємо війська держави, яка називає дії української влади недружніми по відношенню до себе і погрожує нам. Якщо питання відносин між Україною і Росією відмовляться розглядати на позачерговому засіданні, до нього неодмінно слід повернутися у вересні, підкреслив Юрій Костенко.