Вибухи на одному із найбільших арсеналів країни поблизу райцентру Лозова Харківської області, які не припинялися кілька діб наприкінці серпня минулого року й завдали значної шкоди, як економіці регіону, так і жителям прилеглих селищ, знову можуть повторитися. У всякому разі, кардинальних заходів так і не вжито. Просто неба на нещасливому військовому складі продовжує перебувати не менше половини збережених боєприпасів. Тисячі тонн снарядів, інші вибухові речовини не вивозять і не утилізують. Проблема № 1 — фінансування.
Після вибухів на 61-му арсеналі в Лозовій минув майже рік. Сьогодні тут мало що нагадує про надзвичайну подію. Об’єкти соціальної інфраструктури відновлено, територія, що піддалася масовому бомбардуванню внаслідок пожежі, від снарядів очищена. Щоправда, не скрізь і не найретельніше. Боєприпаси кілька місяців тому військові почали було вивозити, але незабаром роботи зупинили. Коли вони відновляться, невідомо. Можливо, восени, але коштів на це в убогому військовому бюджеті не передбачено. Тож небезпека залишається. Рік тому і армійські чини, і урядові чиновники обіцяли: роботи зі знешкодження боєприпасів і рекультивації території закінчаться до вересня 2009 року. Тепер уже зрозуміло, що й через рік з усіма проблемами не впораються.
Начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних сил України генерал армії Сергій Кириченко під час інспекції в Лозовій зазначив, що з арсеналу уже вивезено в інші військові частини 1106 тонн боєприпасів, які можуть бути ще використані для військових цілей.
На території, що постраждала внаслідок надзвичайної ситуації, зараз працює дві групи саперів. Але цих сил вочевидь недостатньо для повного й швидкого знешкодження. Водночас залишаються невивезеними з арсеналу більш як 2130 тонн боєприпасів. Ну а для того, щоб завершити весь цикл робіт з ліквідації наслідків вибухів, необхідно більш як 160 мільйонів гривень.
Генерал С. Кириченко також заявив, що в Україні є близько 150 військових об’єктів, де зберігаються боєприпаси й компоненти ракетного палива. На більш ніж 30-ти з них непридатні для використання вибухові речовини. Для гарантування безпеки цих 150 об’єктів нинішнього року виділено 7,4 мільйона гривень. Цих грошей достатньо тільки на фінансове й продовольче забезпечення особового складу. Головнокомандувач Збройних сил України пояснює, що досі не зрозуміло, хто саме ліквідуватиме наслідки надзвичайної ситуації. Військові переконані, що це компетенція МНС. Але в Міністерстві надзвичайних ситуацій ризикувати людьми не бажають — робота вкрай небезпечна, потребує спеціальних навичок.
— Для того щоб люди в Лозовій могли жити спокійно, потрібна рекультивація десятків тисяч гектарів землі. Біда продовжує нагадувати про себе, — каже міський голова Лозової Сергій Литвинов. — Основні руйнування у Лозову принесла ударна хвиля, на сотнях будинків з’явилися тріщини, що нерідко загрожує руйнуваннями. Ремонту потребують майже триста будинків приватного сектора.
На знімках 7 серпня 2009 року. Триває робота саперів з розчищення території на 61-му арсеналі в місті Лозова Харківської області; 4 вересня 2008. Ліквідація наслідків надзвичайної ситуації на 61-му арсеналі Південного оперативного командування ЗС України. На пункті тимчасового зберігання виявлених боєприпасів. Лозова Харківської області.
Фото В’ячеслава МАДІЄВСЬКОГО (Укрінформ).