За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), самопочуття людини на 50 відсотків залежить від способу життя. У тому числі — на 30 відсотків від харчування. Незбалансована їжа — один із найважливіших факторів ризику при виникненні серцево-судинних захворювань, раку, різних форм діабету, остеопорозів, карієсу, ожиріння, виснаження та інших патологічних станів.
Щоб забезпечити нашим співвітчизникам доступ до інформації про те, якої непоправної шкоди здоров’ю завдає їжа, приготовлена нашвидкуруч або куплена у так званих фаст-фудах, щоб убезпечити їх від усіх перелічених небезпек, необхідне втручання держави. Саме для цього депутат від БЮТ Олександр Сочка зареєстрував у апараті Верховної Ради проект закону про профілактику захворювань, спричинених уживанням висококалорійної їжі з низьким вмістом корисних речовин.
Цей документ передбачає, що відвідувачі закладів швидкого харчування зможуть отримувати інформацію про те, яку шкоду їхньому здоров’ю завдає висококалорійна їжа, зі стендів. Їх повинні будуть розміщувати на стінах просто в приміщенні відповідних закладів. Стенди також міститимуть інформацію про здорове харчування.
Окрім того, автор законопроекту вважає агресивною рекламну кампанію ресторанів, які продають фаст-фуд. Тож для того, щоб вона менше впливала на підсвідомість людей, він пропонує додати в кожний рекламний ролик попередження про шкоду цієї їжі для організму. Це допоможе споживачам зробити свідомий вибір та попередить їх про наслідки, які може спричинити симпатичний бутербродик.
Однак чи не найбільшої шкоди ресторани швидкої їжі завдають дитячому здоров’ю, наголошує народний депутат. А за даними тієї ж таки ВООЗ близько 75 відсотків хвороб у дорослих — це наслідок умов життя в дитячі та юнацькі роки. Чимало ресторанів швидкої їжі орієнтовані саме на маленьких відвідувачів. Щоб убезпечити малюків, Олександр Сочка пропонує в закладах швидкого харчування заборонити реалізовувати або демонструвати продукцію, призначену для дітей, — як-от, наприклад, іграшки. Запропонованим документом також передбачається заборона на розміщення подібних закладів ближче, ніж за тисячу метрів від території дитячих закладів та шкіл, а також заборону їх реклами під час трансляції дитячих програм тощо. До речі, дитячі свята, згідно зі згадуваним проектом закону, ресторани фаст-фуду теж проводити не зможуть.
Загалом прагнення народного депутата цілком зрозумілі. От тільки харчується в ресторанах, навіть у фаст-фудах, не так багато наших співвітчизників. Мешканці сільської місцевості (а це більшість українців) не мають доступу до таких закладів. А дехто з них, можна припустити, ніколи й не куштував подібних страв. Однак ці люди також харчуються не надто здоровими продуктами, бо вітаміни на столі мають лише влітку і восени, з власної грядки. Щоб купувати здорову їжу, в людей просто не вистачає коштів.
Незважаючи на благородну мету, деякі положення законопроекту просто вражають наївністю. Приміром, статтею 10 передбачається, що працівники закладів швидкого харчування зобов’язані мати професійну спеціальну або вищу освіту. Погодьтеся, хотілося би, щоб працівники будь-яких закладів харчування мали таку освіту. Також документ надає можливість споживачам вимагати від закладів швидкого харчування відшкодування шкоди (у тому числі моральної) їхньому життю та здоров’ю, спричиненої вживанням висококалорійної їжі з низьким вмістом корисних речовин. Цей пункт виглядає не зовсім логічним. Адже якщо відвідувач отримає зі стенда повну інформацію про шкоду їжі, прочитає про її вплив на організм на упаковці (а це також передбачається законом) і все ж таки з’їсть харч, а потім ще й почне вимагати відшкодування, то звертатися йому слід не до дієтолога, а до зовсім іншого лікаря.
Звісно, заплющувати очі на те, як харчується нація, не можна. І такий законопроект в нашій країні просто необхідний. Однак навіть неозброєним оком видно, що він потребує суттєвого доопрацювання.