Уряд практикує імпортоорієнтований підхід до нашої економіки, внаслідок чого в країні не виробляється якісна продукція. Але орієнтація на імпорт — це фактично знищення свого національного виробника.
 Про це заявили народні депутати від Партії регіонів і міністри опозиційного уряду Віктор Слаута та Микола Азаров на прес-конференції. Вони нагадали, що опозиційний уряд неодноразово надсилав чинному Кабінету Міністрів свої пропозиції з порятунку ситуації в аграрному секторі. Проте влада вперто ігнорує їх, повідомили в прес-службі Партії регіонів.
«Український аграрний сектор, не маючи підтримки уряду, не витримує конкуренції з зарубіжними виробниками. Сільськогосподарські підприємства України зупиняють свою діяльність, ліквідовуються та знімаються з балансу. Люди тікають від землі. Тому фінансовий результат цього року буде жахливий для всіх наших сільгоспвиробників», — зазначив міністр аграрної політики в опозиційному уряді Віктор Слаута.
Загалом валова продукція АПК по зерновій групі за сім місяців порівняно з аналогічним періодом минулого року зросла на 3,8 відсотка. Але це — весь позитив, наголосив Віктор Слаута. Виробництво м’яса і молока, за його словами, впало, а в переробній промисловості практично немає жодного виду сільськогосподарської продовольчої продукції. Крім того, торік було зібрано 55 мільйонів тонн зерна, а в цьому, за прогнозами Мінагрополітики та експертів, — близько 40 мільйонів тонн. Отже, на його переконання, 3,8 відсотка зростання валової продукції за серпень-вересень практично вже не буде.
Народний депутат нагадав, що ще 26 січня 2009 року урядовці ухвалили протокол, який містив 38 пунктів з питань розвитку агропромислового комплексу, зокрема, щодо доступності кредитів, фінансової підтримки сільгоспвиробників, виділення грошей Стабілізаційному фонду тощо. «Але з 38 пунктів протоколу не було виконано жодного!», — наголосив він.
У свою чергу, міністр фінансів опозиційного уряду Микола Азаров підкреслив, що економіка України стабілізувалася лише у своєму падінні. У нас і досі немає антикризової програми, що прийняті в багатьох країнах світу. А ті оптимістичні показники економіки, якими хвалиться уряд, на його переконання, м’яко кажучи, не відповідають дійсності і створюють лише подобу успішної роботи.