Учора НАК «Нафтогаз України» відновила постачання газу «Київенерго». Про це «Голосу України» повідомили у прес-службі газовиків. Нас запевнили, що поставки на ТЕЦ-5 проводяться навіть у більших обсягах, ніж до відключення — 40 тисяч куб. м на добу, тоді як ТЕЦ-6 і до зупинки працювала не на «блакитному паливі», а на мазуті. Водночас, на момент верстки номера, гаряча вода у квартирах киян, які були відключені через зупинку ТЕЦ-5, почала з’являтися. Ті столичні мешканці, яких обслуговує ТЕЦ-6, гарячу воду отримають не скоро.
Проте зупинка двох столичних ТЕЦ через борги за газ створила прецедент, який може повторитися. А попереду осінь і зима. Що робити, щоб майже чотиримільйонний Київ не перетворився на Алчевськ? Голова правління «Київенерго» Едуард Соколовський заявив: «Зупинка ТЕЦ-6 — результат популізму і нехтування фінансовою дисципліною. «Київенерго» неодноразово попереджало, що таке ставлення до платежів призведе не тільки до збиткових результатів компанії, а й до нештатної роботи устаткування з подальшою зупинкою ТЕЦ. Злісні боржники називали наші законні вимоги несправедливими, політики звинувачували в шантажі, а влада до останнього не вірила в такий результат подій. Те, що відбулося, можна назвати одним словом: догралися».
Отож вихід із ситуації один — розрахуватися. Але як це зробити, коли борги перед газовиками та енергетиками вже нараховують не мільйони, а мільярди гривень? Ось лише кілька цифр, що свідчать про масштаб проблеми: борг КМДА перед «Київенерго» станом на 1 липня цього року з компенсації різниці між економічно обґрунтованими затратами на виробництво теплової енергії та існуючими тарифами становить 1,2 млрд. гривень. «Київенерго» завинило ДК «Газ України» 596 млн. гривень. Споживачі за теплову енергію станом на 14 серпня недоплатили 814,041 млн. гривень.
Не віриться, що цей клубок неплатежів комунальники, енергетики, газовики та КМДА зможуть розплутати за три дні, як їм доручила Прем’єр-міністр. Очевидно, необхідно розробити спеціальну програму реструктуризації боргів та покращення фінансової дисципліни.
Поки цього не зроблено, населенню варто готуватися до будь-яких надзвичайних ситуацій. Зокрема, МНС у зв’язку з тим, що кияни після відключення гарячої води масово використовують електронагрівальні прилади, дає такі поради. Не перевантажуйте електромережу та стежте за справністю електропроводки, адже частою причиною пожежі є  коротке замикання. Не використовуйте саморобні обігрівачі та запобіжники, несправні чи пошкоджені розетки, вимикачі, штепсельні з’єднання! Не вмикайте електричних приладів, що іскрять і перегріваються! Не довіряйте монтаж електропроводки некваліфікованим громадянам! Увімкнені праски, електрочайники, електроплитки ставте на негорючі підставки! Не забувайте вимикати електроприлади перед виходом з дому! 
Дотримання таких нехитрих заходів власної безпеки врятує від пожежі, в окремих випадках — з трагічними наслідками.