Один з найбільших у Європі кордонів — українсько-польський. Довжина становить 542 кілометра, 12 пунктів пропуску. Відповідно важливий оперативний обмін інформацією й взаємодія правоохоронців суміжних країн. З 2007 року в Україні діє проект HUREMAS, що передбачає спільне патрулювання.
В основі цієї роботи — обмін інформацією, досвідом, довіра один до одного. Тільки за минулий рік майже 18 мільйонів чоловік і шість мільйонів транспортних засобів перетнули кордон. А при переході кордону за підозрою в підроблених документах було затримано близько чотирьох тисяч осіб. Надалі передбачається вливання Євросоюзом близько чотирьох мільйонів євро в модернізацію прикордонних пунктів пропуску.
Один з таких пунктів пропуску — Рава-Руська. У вівторок спільно патрулюється польська сторона, у четвер — наша. Є тут і свій талісман. У 2005 році під реконструкцію пункту-пропуску Рава-Руська потрапило гніздо лелек. Турецькі робітники, які будували дорогу, викликали львівських орнітологів. Ті «демонтували» гніздо, стовп перенесли на кілька метрів убік. Гніздо повернули на місце, і наступного дня птахи справили новосілля. Тепер прилітають щороку. А у прикордонників це вже як добра прикмета: рік буде гарним.
Фото автора.