По 8,5 тисячі гривень виплатили кожному з десяти власників загиблих тварин у селі Красне Тиврівського району на Вінниччині.
У середині червня під час випасу сільської череди несподівано загинуло десять круторогих. «Корови падали, як підстрелені снайпером» — так називалася публікація в «Голосі України», в якій йшлося про біду, що спіткала власників корів у названому селі. Уже тоді фахівці припускали, що тварини отруїлися. На пасовищі після дощу утворилася калюжа. В неї, як засвідчили результати дослідження, проведені обласним управлінням ветеринарної медицини, потрапив карбамід — речовина, якою обприскували пшеничне поле. Коли отруту доставляли до поля, розхлюпали з діжки, і вона розчинилася у воді. Корови, які напилися, падали одна за одною на очах у пастухів.
— Після трагедії місцеве ТОВ не тільки відпомпувало воду з калюжі, а й зняло верхній шар грунту, — каже сільський голова Красного Володимир Максименко. — Але після того інциденту на тому місці ніхто вже череду не пасе.
Два рази селяни збиралися на збори, на яких порушували питання відшкодування матеріальних збитків. За словами сільського голови, спершу представники сільгосптовариства платити не поспішали. Чекали результатів аналізів. Люди хвилювалися, що залишаться наодинці з бідою. Сільський голова офіційно звертався до керівництва ТОВ.
— Потерпілим селянам товариство сплатило навіть більшу суму від тієї, скільки нині коштує корова, — уточнює Володимир Максименко. — Кожен отримав по 8,5 тисячі гривень. Корову можна купити за шість тисяч гривень.
— Гарну корівку хазяїн з хліва не випустить і на базар не пожене, — каже багатодітна мати Лучія П’ятницька. — У нас була не корівка, а золото. Колись бабуся подарувала. Двоє теляток нам привела. Cлухняна. Багато молока давала. Такої вже не купимо навіть, якби витратили на це всі дані нам гроші. Важко придбати добру корову. Та й продають їх далеко від нашого села. На базарі, самі знаєте, як воно буває. Можна купити кота в мішку. В сусідки так вийшло. Не підпускає доїти — хоч плач, брикається, б’є ногою... Але без корови в селі теж не обійтися. .
Усі потерпілі в Красному так само планують придбати корів. «Корова в селі заробляє живі гроші, — каже сільський голова. — Молоко здають на завод і так виживають. Де ще можна щодня заробити свіжу копійку?»
 
Вінницька область.