У колишньому фірмовому магазині ВАТ «Сумський м’ясокомбінат», розташованому на центральній вулиці Сум — Соборній, який багато років балував мешканців обласного центру м’ясними делікатесами, міська влада спішно готується до відкриття художньої галереї. Саме ж підприємство через багатомільйонні борги сьогодні опинилося у непростій ситуації.

 

ВАТ «Сумський м’ясокомбінат» в області пов’язують з ім’ям екс-голови облдержадміністрації Володимира Щербаня, який очолює наглядову раду Сумського м’ясокомбінату. Сам він на нещодавній зустрічі з місцевими журналістами пояснив ситуацію «цейтнотом, в який потрапила вся країна», та неможливістю вчасно розрахуватись з банками через взятий ще до кризи валютний кредит.

Задля вирішення проблеми власники підприємства пішли, як на мене, перевіреним шляхом — нічтоже сумняшеся змінили керівництво. Новий очільник Анатолій Худінов, який до цього працював старшим ветлікарем комбінату, в прогнозах обережний: «М’ясокомбінат уже близько чотирьох місяців не працює, а загальна сума кредиторської заборгованості становить понад 42 мільйони гривень. У працівників фіскальних органів вже склався певний імідж м’ясокомбінату, як злісного неплатника. Доки не сплатимо податки — про відновлення роботи не може бути жодної мови. У нас, щоправда, є деякі бізнес-напрацювання щодо вирішення назрілих проблем, але говорити про їх реалізацію передчасно».

Істотний «наростили» тут і борг із заробітної плати, який перевищує 1 мільйон 360 тисяч гривень. І хоча новоспечений директор переконує громадськість, а з нею й місцеві владні структури, що колектив згоден зачекати, соціальна напруга серед людей, які не можуть отримати чесно зароблене, зростає.

Намагається місцева влада хоч якось вплинути на ситуацію. Приміром, міський голова Сум Геннадій Мінаєв на засіданні виконкому чимало часу «спопеляв» Анатолія Худінова «громами і блискавицями», щоб той найближчим часом розрахувався з працівниками. У відповідь тільки й почув: «Було б чим, сплатили б». Тим часом керівники облдержадміністрації намагаються всіляко підтримати підприємство у скрутний час. «Сьогодні в краї працює ще Сумський виробничий комбінат облспоживспілки та м’ясопереробні підприємства — у Ворожбі, Лебедині, Конотопі, Охтирці, — каже начальник головного управління агропромислового розвитку області Володимир Івченко. Втім, продукція Сумського м’ясокомбінату завжди користувалася чималим попитом у споживачів, навіть, незважаючи на дещо вищі, ніж у конкурентів, ціни. Звичайно, роботу підприємства необхідно відновити, причому в стислі терміни, позаяк ідеться про збереження робочих місць, відрахування до бюджетів усіх рівнів серйозних коштів тощо. Наразі облдержадміністрація запропонувала керівництву комбінату максимально сприятливу схему постачання сировини — м’яса свиней та великої рогатої худоби у живій вазі від місцевих сільгоспвиробників. Та щоб ця схема запрацювала — постачальники мають отримати гарантії вчасної проплати. А цих гарантій і досі немає».

Тим часом наприкінці липня депутати міської ради передали 335 квадратних метрів нежитлових приміщень на вулиці Соборній, які донедавна орендував м’ясокомбінат, у господарське відання КП «Шляхрембуд» — позаяк орендар заборгував за використання комунальної площі понад 350 тисяч гривень.

Депутати також виділили 260 тисяч гривень на реконструкцію приміщення, в якому планують відкрити муніципальну галерею під назвою «Торба». Кошти використають на ремонт одного із залів колишнього магазину, фасаду та встановлення спеціального освітлення для демонстрації творів мистецтва.

Урочисте відкриття галереї мають намір провести 5 вересня, під час святкування Дня міста. Відтоді тут планують проводити художні виставки, презентації, прийоми почесних гостей міста.

Прищеплення та виховання духовності у людей — справа благородна й потрібна. Та чи принесе вона жадані плоди на голодний шлунок у приміщенні зі стійким запахом копченостей?..

Ірина Вертікова, Владислав Жмурков.

Сумська область.

Мал. Олексія МОНАСТИРСЬКОГО.