Футбол. Позавчора виконком ФФУ більшістю голосів ухвалив рішення про продовження Дирекції ОПФКУ «Прем’єр-ліга» строку для внесення змін і доповнень до статуту цього об’єднання професіональних клубів. Контрольний термін було перенесено з 10 серпня на 7 вересня поточного року.
Під час спільних робочих зустрічей, ініційованих керівництвом УФПЛ, сторони домовилися, що вже 21 серпня ФФУ отримає від Прем’єр-ліги відповідні офіційні папери, які будуть юридичним підтвердженням готовності ліги до 4 вересня вирішити всі нагальні питання стосовно внесення змін і доповнень до її установчих документів з метою приведення їх у відповідність з вимогами законодавства та Статуту ФФУ. Враховуючи ці обставини, адміністрація Федерації футболу України дійшла висновку про можливість оперативно (телефоном) звернутися до членів виконкому ФФУ з пропозицією продовжити Дирекції ОПФКУ «Прем’єр-ліга» контрольний термін подання документів на узгодження з ФФУ до 7 вересня. Голосування відбулося у факсовому режимі. Про його результати оперативно поінформовано керівництво УФПЛ.
Стосовно остаточної дати підписання договорів про передачу комерційних прав, про організацію та проведення змагань серед клубів ОПФКУ «Прем’єр-ліга» сезону 2009/2010 років, керівництво національної асоціації наголосило, що ця процедура відбудеться відразу після виконання ОПФКУ «Прем’єр-ліга» своїх зобов’язань щодо приведення норм статуту об’єднання у відповідність з вимогами законодавства та ФФУ.
Про арбітрів: чужих і наших
Перший матч плей-оф Ліги Європи між харківським «Металістом» та австрійським «Штурмом» судитиме бригада арбітрів з Нідерландів. Рефері Ерік Брамгаар, який судив перший матч відбору до ЧС-2010 Україна — Хорватія.
А матч у цьому само турнірі між донецьким «Металургом» і віденською «Аустрією» обслуговуватиме грецька бригада арбітрів на чолі з Міхаїлом Кукулакісом. Асистенти арбітра — Хрістос Геннайос, Дімітріос Бозатзідіс, резервний арбитр — Георгіос Далукас. Делегатом УЄФА виступить Габріель Вайсс (Словаччина), а суддівським наглядачем — Олексій Спірін (Росія).
А тепер, як і обіцяли, про наших. Суддівська бригада на чолі з киянином Олегом Орєховим отримала призначення на арбітраж матчу за участю чинного чемпіона Європи з футболу збірної Іспанії та команди Естонії. Про це повідомила прес-служба Федерації футболу України.
«Не кожного дня працюєш на матчах чинних чемпіонів Європи, тому було приємно дізнатися про це призначення», — поділився враженнями Олег Орєхов.
У понеділок, 24 серпня, він на запрошення Комітету УЄФА з питань суддівства відвідає курси для арбітрів Ліги Європи. Там українському судді нададуть максимально поглиблені інструкції з обслуговування матчів міжнародного рівня.
А через три дні Олег Орєхов разом із лайнсменами Олександром Войтюком, Олегом Плужником та Андрієм Шандором (четвертий арбітр) вирушать до Швеції, де працюватимуть на матчі у відповідь плей-оф кваліфікації Ліги Європи між місцевим «Ельфсборгом» та італійським «Лаціо» (Рим). Нарешті, 9 вересня українська бригада розсудить матч відбірного циклу чемпіонату світу 2010 року між національними збірними Іспанії та Естонії.
Маграо визначився, а Леандро одужав
Новачок «Динамо» Де Ліма Жерсон Аленкор Жуніор, або простіше — Маграо, визначився з ігровим номером. Відтепер на футболці бразильського півоборонця буде цифра 21. Раніше цей номер був у воротаря Тараса Луценка, котрий віднедавна перейшов на тренерську роботу до молодіжної команди «Динамо».
А це — новина про ще одного новачка динамівців, Леандро Алмейду. Цей центральний оборонець у контрольному матчі на підготовчому зборі в Австрії ушкодив коліно і понад місяць був поза грою. Тепер бразилець має стати до роботи в загальній групі.
Чудова дюжина
Керівництво УЄФА назвало імена дванадцяти футболістів, які претендують на індивідуальні нагороди. Їх традиційно вручають у Монако за підсумками минулого сезону. Ось імена номінантів:
воротарі — Петр Чех («Челсі»), Віктор Вальдес («Барселона»), Едвін ван дер Сар («Манчестер Юнайтед»); оборонці — Герард Піке («Барселона»), Джон Террі («Челсі»), Неманья Відич («Манчестер Юнайтед»); півоборонеці — Гаві, Андрес Іньєста (обидва — «Барселона»), Стівен Джеррард («Ліверпуль»); нападники — Самюель Ето’О, Ліонель Мессі (обидва — «Барселона»), Кріштіану Роналду («Манчестер Юнайтед»).
Обиратимуть найкращих тренери 16 команд, котрі минулого сезону вийшли до плей-оф Ліги чемпіонів.
Серйозна мотивація
Усі квитки на відбірний матч ЧС-2010 між збірними Англії і Хорватії, що пройде 9 вересня в Лондоні на «Вемблі», вже розкуплені. Інформує англійська федерація футболу. Англійцям цей поєдинок не такий важливий у турнірному плані, як хорватам. Адже підопічні Фабіо Капелло практично забезпечили собі путівку до ПАР. Інша річ — команда Славена Білича, котрій треба ще багато боротися.
Однак є для господарів глибша мотивація. Нагадаємо, що два роки тому, після відбірного матчу Англія — Хорватія (2:3), британці втратили право грати у фінальній частині Євро-2008. І тим скористалася Росія, котра в підсумку отримала бронзові медалі.