За споювання алкоголем власних дітей і їх неналежне виховання Вінницький районий суд засудив на чотири роки обмеження волі 40-річну жінку, мешканку одного із сіл, що неподалік Вінниці. Однак суд залишив матір дітям, застосувавши до неї умовний строк. Якщо жінка хоча б раз наллє дітям оковиту, і цей факт підтвердять в селі, на неї чекає в’язниця.

Брат почав випивати з тринадцяти років, сестра — з одинадцяти

Під час спілкування з цією сім’єю найбільше вразило те, що на вигляд ні мати, ні діти зовсім не схожі на тих людей, які день при дні напиваються. У хлопця, назвемо його Микола, дорослий погляд. В очах, щоправда, забагато смутку, як на його вік. Восени минулого року Миколі виповнилося лише 17. У його сестрички, вона на чотири роки молодша від брата, ангельський голосочок і по-дитячому лагідні риси обличчя. Микола незадовго перед приїздом кореспондента повернувся, як він каже, з лісу. Працює у лісництві. Сестри дома не було. Мама каже, що дитина ховається, коли до будинку під’їжджає якась машина. Міліція лякала тим, що забере з дому. Тому й боїться. Минуло трохи часу, поки її докликались додому. Олена (ім’я змінено) під’їхала на велосипеді. Каже, що збирається завтра пасти череду. Своєї корови у них нема. «Тьотя Валя попросила допомогти, обіцяла заплатити 25 гривень». Худоби багато, більше 30 голів, але дівчинка каже, що впорається, бо вже пасла стадо. Вона збирає гроші, аби щось купити до школи. Першого вересня піде в дев’ятий клас.

Її брат Микола навчався у Вороновицькому профтехучилищі. Хотів бути плиточником. Однак не провчився навіть кілька місяців. Залишив училище.

— Чому?

— Посварився з учителем фізкультури, — каже хлопець. — Той вимагав від мене результатів, яких я не міг показати.

— І через це пішов з училища?

— Пішов.

Тепер планує повернутися на навчання. Хоча йому почала більше подобатися професія лісівника. Відтоді, як пішов на роботу в лісництво. Каже, чув, що на неї можна вивчитися у Вінницькому залізничному технікумі.

На перший погляд, сім’я як сім’я. Але саме членам цієї сім’ї лікарі встановили діагноз — хронічне захворювання на алкоголізм. Матір і її дітей взяли на облік у Вінницькій районній лікарні. Від такого навіть бувалі лікарі сумно хитали головами: хлопець вперше спробував оковиту в 13 років, а дівчинка — в 11.

Вкрали горілку на весіллі

— Перший раз я випив, коли ми з хлопцями вкрали горілку на весіллі, — каже Микола. — Тоді всі пили, і я те саме робив. Як почувався наступного дня? Погано. Дуже погано. Боліла голова, нудило, блював.

Так само в компанії вперше спробувала оковитої і його сестра. Коли дивишся на цю тендітну дівчинку, не віриться в те, що вона може «причащатися» до алкоголю. «Ти ж хоч сестру відмовляй від цієї поганої звички», — кажу її брату Миколі. «Та я сварю її. Але хіба встережеш! Покличуть на день народження в кафе, а там п’ють... Правда, це було раніше, тепер за нею такого не помічаю».

— А дома є горілка?

— Немає, — каже хлопець.

А бабуся, яка присутня при розмові, хитає головою.

Тим часом мати дістала старий плащ і швиденько накинула його на гору пустих пляшок під хатою. У сільраді кажуть, що протягом останнього часу не доводилося бачити, як члени цього сімейства ходять по селу, хитаючись. Раніше таке бувало. Полюбляли компанією пройтися. «Там і бабка до цього діла вдатна», — уточнили в сільраді. Її вина теж є, що діти заглядають в чарку.

На засіданні суду особливо вразив факт, зафіксований у матеріалах розслідування справи. Мати названих дітей, щоб була компанія для чаркування, сама наливала дітям горілку, сама змушувала їх пити.

— Прокуратура розслідувала цю справу тому, що йдеться про обмеження свободи неповнолітніх, а не тому, що вони є небезпечними злочинцями, — каже слідчий Вінницької районної прокуратури Євген Стрільченко. — Фактично дітей зробила алкоголіками їхня мати. Не дивно, що брат і сестра відстають у розвитку — й фізичному, й інтелектуальному — від своїх ровесників. Їм важко збагнути навіть деякі прості речі. Діти замкнені в собі. Мені особисто жаль цих дітей. Я залишив їм номер свого телефону. Для них це як рятівна соломинка. Сам факт, що вони можуть спілкуватися зі слідчим, вплинув на них позитивно, я побачив це в їхніх очах. На жаль, маємо факти, коли до алкоголю причащаються діти і в інших населених пунктах нашого району. Все це вина дорослих, а не дітей.

 

Коментар депутата Вінницької районної ради, заступника головного лікаря Вінницької районної лікарні Валерія Щербаня:

— Правоохоронці зробили свою справу, але ж проблема залишилася. Тих, хто є хронічними алкоголіками, потрібно лікувати. Відповідальність за лікування дітей несуть батьки. А тут ситуація така, що ще й мама потребує такого самого медичного втручання. У цих дітей, а я особисто спілкувався з ними, розлади психіки. Тобто вони потребують посиленого медичного обстеження і догляду. В будинку, де вони живуть, жахливі умови. Антисанітарія. Точніше, там відсутні умови для навчання дівчинки. На мою думку, крапку в цій справі ставити ще дуже рано. Якщо ми хочемо повернути дітей до нормального життя, то не можна тільки спостерігати за тим, почне знов заглядати в чарку жінка з дітьми чи ні. Треба спільно взятися за вирішення хоча б тих питань, про які я згадував вище. Ця мати самотужки цього ніколи не зробить.

 

Вінницька область.