На базі випробувального центру Державного підприємства «Кривбасстандартметрологія» розпочала роботу перша у східному регіоні України лабораторія з перевірки харчових продуктів на вміст генетично модифікованих організмів (ГМО).
Вона працюватиме відповідно до міжнародних норм. Лабораторія вже приймає заявки на дослідження від суб’єктів господарювання, і передовсім — виробників харчової продукції. Крім того, тут визначають якісний та кількісний уміст генетично модифікованих організмів у сільськогосподарській сировині.
Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 13 травня 2009 року №468 «Про затвердження Порядку етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг» із 1 липня 2009 року запроваджується обов’язкове етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми. Як повідомили в Держспоживстандарті України, на харчових продуктах, котрі містять менш як 0,9 відсотка ГМО, має бути зазначено: «Без генетично модифікованих організмів». На жаль, впровадження нових правил гальмується через брак лабораторій, здатних визначати модифіковані організми.