Скандальне звернення російського лідера Дмитра Медведєва до Президента Віктора Ющенка мало на меті вплинути на хід і результати майбутньої виборчої кампанії в Україні. Таку думку висловили респонденти під час телефонного опитування, проведеного в серпні Центром Разумкова. Як повідомив директор міжнародних програм Центру Олександр Чалий, соціологи вивчили думку майже 640 абонентів з п’яти міст України: Києва, Львова, Миколаєва, Донецька та Сімферополя.

Попри регіональні відмінності у ставленні до звернення, в одному люди були солідарні: кремлівські записки мають пряме відношення до початку президентських перегонів у Києві. У бажанні вплинути на їх результати Дмитра Медведєва запідозрили 32,1 відсотка опитаних у столиці, 45,2 — у Львові, 23,5 — в Миколаєві, 21,8 — в Сімферополі та 16,7 — у Донецьку.
Не претендуючи на істину в останній інстанції, соціологи говорять про певні тенденції в українському соціумі. Чимало респондентів просто відмовилися спілкуватися з інтерв’юєрами. На думку Олександра Чалого, це свідчить про байдужість до політичних процесів взагалі. Так, у Сімферополі відмовилися спілкуватися 66 відсотків абонентів — двоє із кожної трійки, в Донецьку — 49. У Києві й Миколаєві «відмовників» було менше, а найвищий інтерес до політичних процесів виявили львів’яни.
Попри великий резонанс, який мала згадана подія, чимало наших співгромадян взагалі не обізнані зі змістом заяви російського лідера, а деякі вперше почули про неї під час опитування. У Сімферополі, за даними Центру Разумкова, таку необізнаність виявили 54,4 відсотка, в Донецьку — 48, у Києві — 45,3, у Львові — 13,9 відсотка громадян.
У Сімферополі заяву розцінили як прояв неповаги особисто до президента Ющенка (5,8 відсотка) або до всієї української влади загалом (28,1 відсотка), при цьому тільки один відсоток опитаних сприйняв звернення як прояв неповаги до України та її народу. Приблизно та сама картина вималювалася і в Донецьку та Миколаєві. Тим часом у Львові 37,7 відсотка респондентів (у Києві — 16,1 відсотка) сприйняли ультиматум Медведєва на свій рахунок. Таким чином, спроба розділити українців та українську владу фактично провалилася або дала результати тільки частково, каже Олександр Чалий. Тим часом ситуація занадто вже нагадує Грузію, каже експерт, коли Москва увесь час наголошувала на словах «дружній грузинський народ» і абсолютно неприйнятний грузинський президент Саакашвілі...
У Києві і Львові кількість респондентів, які підтримують заяву Медведєва, у 4 та в 12 разів більша за кількість опонентів президента сусідньої держави. В решті міст ситуація зовсім інакша: приміром, у Донецьку основні положення звернення Медведєва підтримують 38,3 відсотка і не підтримують — 7,5. Намір сусідів відкласти призначення посла Росії в Україні не підтримують 35,3 відсотка киян і 31,5 відсотка сімферопольців.
Чи є сьогодні загроза для України з боку Росії? На це запитання кияни і кримчани відповіли практично однаково: 29,2 опитаних в столиці та 30,1 відсоток опитаних в Криму заявили «так». «Це надто високий відсоток як для стратегічних партнерів», — зазначає Олександр Чалий. І хоча громадяни України загалом досі доброзичливо ставляться до росіян, зовнішньополітичні перипетії та конфлікти між лідерами держав поволі переносяться на рівень суспільства.