Днями в апараті Верховної Ради зареєстровано проект заяви про подолання кризи в українсько-російських відносинах. Про те, що авторами цього документа є представники «НУ—НС» Ірина Геращенко, Ольга Герасим’юк, Едуард Зейналов та Олександр Третьяков, можна дізнатися на сайті Верховної Ради. А от самого тексту знайти не вдалося.
Коментуючи таку законодавчу ініціативу, Ірина Геращенко не підтвердила, що її політична сила наполягатиме на розгляді цього питання саме на позачерговій сесії. Водночас вона повідомила, що в такий спосіб «НУ—НС» пропонує парламенту висловити свою позицію у зв’язку із заявою президента Російської Федерації Дмитра Медведєва. Парламентарій підкреслила, що у зв’язку з цієї подією вперше за кілька місяців і Президент Віктор Ющенко, і Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко «діяли в одному ключі й чітко заявили, що Україна поважає думку своїх сусідів, однак вона буде самостійно визначати свою внутрішню і зовнішню політику».

Текст заяви Верховної Ради «максимально коректний і стриманий» з урахуванням полярності українського парламенту, запевнила Ірина Геращенко. В ньому також ідеться про те, що двосторонні відносини повинні розвиватися. Крім того, в заяві зазначено, що у відносинах України і Росії існує криза, а відповідальність за це покладається на обидві сторони. Автори документа також закликають «відмовитися від практики інформаційних війн та заяв». Вони наполягають на тому, що заяву треба ухвалити до початку президентських перегонів.