Тиждень тому в апараті Верховної Ради зареєстровано проект змін до Кримінального кодексу, якими передбачається встановити відповідальність за корисливі злочини керівництва партій, громадських організацій і профспілок. Автор документа — народний депутат від «НУ—НС» Геннадій Москаль. Він, зокрема, пропонує змінити назву статті 354-ї кодексу, яка передбачає покарання за одержання незаконної винагороди працівником державного підприємства, установи чи організації, доповнивши її словами «або особою, що займає посаду у керівному органі (органах) політичної партії (виборчого блоку політичних партій), професійної спілки чи іншої громадської організації».
Нагадаємо, за це правопорушення чинним законодавством передбачено покарання у вигляді штрафу розміром до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років чи обмеженням або позбавленням волі на строк до трьох років.
Необхідність прийняття таких змін у пояснювальній записці до документа обґрунтовується тим, що в чинному законодавстві існують прогалини «стосовно відповідальності за протиправні діяння осіб, які займають високе положення у суспільній ієрархії, але не є службовими особами і щодо яких не можуть застосовуватися санкції, встановлені розділом, який стосується злочинів у сфері службової діяльності». На думку автора законодавчої ініціативи, нині керівництво політичних партій, профспілкових і впливових громадських організацій має можливість використовувати своє становище, свій вплив і авторитет для отримання різного роду матеріальних винагород всупереч основам суспільної моралі. У засобах масової інформації часто з’являються повідомлення про те, що завдано шкоди окремим членам партій чи згадуваних організацій керівниками цих об’єднань громадян, «нечистими на руку профспілковими бонзами», йдеться у пояснювальній записці. Однак, за чинним законодавством, такі конфлікти трактуються як внутрішні, а правоохоронні органи не мають повноважень притягувати до відповідальності винних в одержанні, приміром, незаконної винагороди.
Таким чином, чимало незаконних діянь, пов’язаних із одержанням матеріальних благ або вигід майнового характеру в значному розмірі за виконання чи невиконання будь-яких дій з використанням становища особами, які займають керівні посади в політичних партіях, профспілках чи інших громадських організаціях, залишаються без належної кримінально-правової оцінки.
На думку автора законопроекту, ухвалення запропонованих ним змін запровадить механізм протидії корисливим злочинам керівництва партій, громадських організацій та профспілок. А це, у свою чергу, сприятиме зменшенню випадків порушення прав громадян — рядових членів згадуваних організацій. Відтак підвищиться рівень захисту конституційних прав, свобод людини і громадянина.