П’ятдесят старовинних знаків подільської народної вишивки використано під час виготовлення найбільшого на Вінниччині вишитого рушника, довжина якого вісім метрів, а ширина — вісімдесят сантиметрів.
Ініціатор мистецького проекту «Вишивана доля Вінниччини» — заслужений майстер народної творчості Галина Данилюк. На початку цього року вона запропонувала ескіз вишивки масштабного подільського рушника. Закликала майстринь-вишивальниць області почергово долучитися до його виготовлення з тим, щоб роботу завершити до 18-ї річниці незалежності держави. Рушник передавали з району в район. Майстрині вчасно впоралися з роботою.
— Незвичайний подільський рушник вражає не тільки своїми розмірами, — каже заступник голови Вінницької облдержадміністрації Любов Спиридонова. — На ньому вишивка рідкісної краси. Барви такі, що аж очі вбирають. Дуже важливо, що кожна з майстринь, чиї руки торкалися полотна, додала до нього старовинні подільські знаки народної вишивки. Їм свого часу передали їх бабусі, матері. Тепер п’ятдесят таких знаків відтворено в одному полотні.
Новий витвір вишиваного мистецтва буде представлено на огляд у Вінниці в Центральному парку культури і відпочинку у рамках проекту «Вишивана доля Вінниччини». На виставці народної вишивки її організатори надали можливість репрезентувати свої роботи кожному з бажаючих майстрів народної творчості. Великий подільський рушник після свята виставлять для огляду в обласному Будинку народної творчості, з часом він займе почесне місце в обласному Краєзнавчому музеї.
Віктор СКРИПНИК.
Акваторію Євпаторії прикрасять вітрила і велетенські прапори
У День Державного прапора, 23 серпня, на національному дитячому курорті відбудеться велелюдне свято «Морська феєрія». Серед численних святкових заходів на міській набережній очікується велика регата вітрильників, показові виступи на гідроциклах, змагання по запливах на різноманітних плавальних засобах у морі, спортивні турніри, концерти і масові гуляння на березі, повідомили в міськраді.
Кульмінацією свята стане традиційне підняття над Каламітською затокою велетенського Державного прапора, який 2007 року увійшов до Книги рекордів України, як найбільший у державі. Завершиться «Морська феєрія» масовим мальовничим запуском у небо сотень сяючих різними кольорами ліхтариків та святковим салютом.
Віктор ХОМЕНКО.
Військові музиканти готуються до участі у святковому параді
Урочистості з нагоди 18-ї річниці незалежності відбудуться в Одесі на Куликовому полі 24 серпня. В них візьме участь зведений оркестр, у складі військових музикантів Дніпропетровського, Кіровоградського та Миколаївського гарнізонів.
Про це розповів головний диригент — начальник ансамблю пісні і танцю Центру військово-музичного мистецтва Південного регіону майор Юрій Літовко.
— Понад півсотні військових музикантів готуються здійснити музичний супровід урочистого заходу на високому творчому та професійному рівні, — повідомив офіцер. — Усі вони розміщені на базі Військового інституту Одеського національного політехнічного університету, де щодня проводяться репетиції. Зранку військові музиканти займаються у групах, після обіду — загальні репетиції.
За час підготовки до параду зведений військовий оркестр уже встиг узяти участь в урочистих гарнізонних заходах — покладанні квітів до могили Невідомого матроса, зустрічі іноземної військової делегації та інших.
— Безпосередньо у виконанні зведеного оркестру під час військового параду на Куликовому полі прозвучать марші «Козацька слава», «Калина пам’яті», «Вільна Україна», а також марш Військово-Морських Сил України та «Запорізький марш», — зазначив майор Юрій Літовко.