До завтра кияни повинні заплатити за комунальні послуги за липень. Більшість столичних мешканців вважають необгрунтовано підвищені тарифи незаконними. У новій квитанції цифри не змінилися. Зате додалася графа «борг». Платити чи не платити і де знайти кошти для погашення боргу під час кризи, коли кожна копійка на рахунку, — запитання риторичні. Сьогодні їх обговорюють всюди — на базарах, під під’їздами, на кухнях та в магазинах.

 

Кореспондент «Голосу України» поцікавилася думкою киян з приводу ситуації, що склалася довкола нових тарифів та боргів за попередній місяць. Мушу визнати, що бесіда з перехожими постійно виходила за рамки експрес-опитування. Зрозумівши тему розмови, люди одразу переходили на підвищені тони. Кияни нарікали не лише на зростання тарифів, а й на неякісні послуги, що їх надають (тобто не надають) комунальні служби: брудні під’їзди, вибиті лампи біля будинків, невчасно вивезене сміття. Здається, єдине, що кияни отримують вчасно і в повному обсязі, — це квитанції, цифри в яких щомісяця зростають, що викликає дедалі більше невдоволення. Ось лише уривки з розмов про підвищення тарифів.

Лариса Іванівна, 51 рік, підприємець: «Це така безвідповідальна ситуація! По-перше, нам ніхто не роз’яснив, за що ми платимо. Киянам не пояснили, чим викликане таке здорожчання. Можливо, воно обгрунтоване, можливо, навіть і більше треба платити, але все слід було пояснити. По-друге, незрозуміло, як могла така людина, як Прем’єр-міністр, говорити, що нас обманюють, закликати не сплачувати за комунальні послуги, а потім замовкнути?! Чому прем’єр сьогодні мовчить, не пояснить, чому ці тарифи незаконні? А кияни, виходить, пошилися в дурні?»

Ірина Василівна, 43 роки, продавщиця: «Уявити не можу, де тепер візьму гроші. Минулого місяця я не платила за комунальні послуги, бо ж казали, що їх відмінять. А тут ще й мати захворіла, довелося купувати дорогі ліки. А тепер — уся в боргах, як у шовках. І людям винна, і ЖЕКу».

Ніна Миколаївна, 39 років, економіст: «Виявляється, прибирання території біля мого будинку тепер коштує 110 гривень на місяць! Це ж скільки наш будинок сплачує ЖЕКу за прибирання! Про яку економічну обгрунтованість тут може йти мова?»

Олена Іванівна, 73 роки, пенсіонерка: «Я завжди вчасно сплачувала і буду сплачувати за комунальні послуги. Хоча, повірте, з пенсією у 865 гривень це не так просто. Доводиться собі багато в чому відмовляти. Але я хочу, щоб за ці гроші у мене біля дверей не валялися шприци, щоб не смерділо сміття і щоб працював ліфт, у який мені вже просто страшно входити!»

Водночас зрозуміло, що коли кияни не сплатили за комунальні послуги, а також світло та воду, відповідним столичним підприємствам не було чим розрахуватися і зі своїми працівниками, і зі своїми партнерами. Реакція не забарилася. «Київенерго» вже відключило енергоблок № 2 теплоелектроцентралі—6. Причина — дочірнє підприємство Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», «Газ України», через борги припинило постачати газ. Зупинка газопостачання ТЕЦ-6 і відключення останнього блоку, який був у роботі, призвело до зниження надійності енергопостачання споживачів Києва та області, оскільки ТЕЦ-6 припинила генерацію електроенергії.

Через відсутність газопостачання повністю припинено гаряче водопостачання споживачів Оболонського, Деснянського і частини Дніпровського та Подільського районів Києва.

І це тільки початок. Адже в серпні без гарячої води ще можна обійтися, а ось у січні без тепла — ні.

До речі, коли верстався номер, стало відомо, що через борги припинила роботу і ТЕЦ-5.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.