Баскетбол. Tурнір за право залишитися в європейському Дивізіоні А. Київ. Спорткомплекс «Меридіан». 14 серпня.
Україна — Угорщина. 77:69 (19:20, 8:19, 25:14, 25:16). На рахунку Дениса Лукашова — 13 очок (5 підбирань + передача), Сергія Ліщука — 11 (4 підбирання + 2 блок-шоти), Олексія Онуфрієва — 11.
Наздоганяли наші угорців, котрі зі старту пішли у відрив, довго. Не виходило. Особливо невдало українці провели другу чверть матчу. Але перетерпіли, виявили характер і зламали хід поєдинку.
Після цього нашій команді залишилося провести ще два поєдинки. Учора вона зіграла зі збірною Естонії на її майданчику (розповідь про цей матч пізніше). А 20 серпня Україна приймає баскетболістів Чехії.
А тепер кілька слів про вкрай важливе. Дехто з особливо гарячих прихильників баскетболу готовий звинуватити тренерів нашої збірної (Валентина Мельничука і Геннадія Защука), котрі нібито виявляють неадекватну амбіційність за дефіциту кваліфікованих кадрів у не найкращі для команди часи. Спершу, як наголошують критики, проігнорували одного з найяскравіших українських баскетболістів Артура Дроздова з БК «Київ». Сам гравець заявив у пресі, що йому ніхто не телефонував і не запрошував його. Але, чекайте, той, хто справді бажає грати за національну команду, і сам знайшов би варіант контакту.
І про центрового клубу НБА «Юти Джаз» Кирила Фесенка. Він залишив розташування української збірної, повідомив basket. com. ua. У домашньому матчі Фесенко, котрий є абсолютно здоровим, не провів на майданчику жодної секунди. Наводиться і статистика цього баскетболіста протягом нинішнього турніру за виживання. Він набирав 7,3 очки та 4,7 підбирання за гру. Але і тут не все так просто. Ми не стверджуємо, але подейкують про, м’яко кажучи, недостатнє дотримання спортивного режиму.
Погодьтеся, що від такої ситуації, на жаль, потерпає наша молода збірна, котрій як ніколи потрібний справжній лідер. Зокрема, Дроздов міг би таким стати легко, бо має все для цієї ролі. У багатьох збірних є такі ватажки. Назвемо хоча б центрового клубу НБА «Даллас Маверікс» Дірка Новицького. Німецька національна збірна — святе для цього тимчасового техасця. І великою мірою завдяки його патріотизму, ігровим і організаторським талантам Німеччина входить до еліти світового басектболу...