Футбол. УЄФА не має плану В, котрий допускав би проведення Євро-2012 без України. Про це на прес-конференції заявив голова Місцевого організаційного комітету України, директор турніру Маркіян Лубківський.
МОК — місцевий організаційний комітет Євро-2012. Це одна із двох структур (друга, зрозуміло, у Польщі), яка займається організацією й проведенням чемпіонату Європи. Не підготовкою країни та інфраструктури, а винятково організацією. Фінансується комітет із фондів УЄФА, йому й підкоряється. А головним по Євро в цілому, директором турніру буде вже добре відомий нам Мартін Каллен. Штат МОК до 2012 року становитиме 228 співробітників, цього року за планом — 28, набрано вже майже 20.
Тепер окремі цифри з нашої, так би мовити, дійсності. На ЧЄ-2012 очікується мільйон 200 тисяч глядачів, які спостерігатимуть за матчами з трибун стадіонів. Стосовно готелів, то в разі потреби 15 тисяч номерів на даний момент укладені договори по 9715, причому лише 5485 із них відповідають вимогам УЄФА.
Оприлюднили також план основних заходів, які передуватимуть самому чемпіонату Європи. 29 серпня й 5 грудня відкриються два перших українських стадіони Євро-2012 — «Донбас-Арена» і «Металіст». До 30 листопада українська сторона повинна виконати всю заплановану на цей рік програму, тому що 10 грудня на засіданні виконкому УЄФА пролунає остаточне рішення —як і в якому обсязі Україна прийме чемпіонат Європи.
До кінця цього року ухвалять офіційний логотип Євро-2012. 7 лютого 2010-го у Варшаві відбудеться жеребкування кваліфікаційного турніру єврочемпіонату. До середини 2011 року ми познайомимося з офіційним талісманом першості. Нарешті, у грудні 2011 року відбудеться жеребкування вже фінального турніру чемпіонату Європи.
Окрім того, Маркіян Лубківський роз’яснив ситуацію навколо рішення УЄФА розмістити міжнародний трансляційний центр Євро-2012 у Варшаві. Багатьма це було сприйнято як ознаку того, що фінальний матч чемпіонату також відбудеться у столиці Польщі, а не в Києві. Насправді місце розташування МТЦ абсолютно не впливає на визначення міста-господаря фіналу. «Вибір Варшави як бази для МТЦ обумовлений суто технічними міркуваннями. Польща входить до ЄС, тому з точки зору логістики та митного законодавства туди набагато простіше завозити необхідну апаратуру».
Тож директор турніру в Україні закликав журналістів не поширювати неперевіреної та неправдивої інформації щодо стану підготовки до проведення Євро-2012. Це також стосується і некоректних інтерпретацій нещодавніх висловлювань президента УЄФА Мішеля Платіні. «Я переконаний, що нам більшою мірою треба зосереджуватися на реалізації тих завдань, які стоять перед Україною. Остаточне резюме щодо кінцевого формату турніру буде озвучене під час грудневого виконкому УЄФА, який відбудеться в Португалії. УЄФА —дуже прагматична і практична організація. І, повірте, не вкладав би кошти у проект, щодо успішної реалізації якого не був би впевнений».
«Треба усвідомлювати, що час розмов і дискусій вичерпано, — попередив керівник Місцевого оргкомітету Євро-2012. — Успішна організація і проведення турніру має стати українською національною ідеєю на найближчу перспективу. Цей проект не може бути місією одного чи навіть декількох ентузіастів. Це загальнодержавна і загальнонаціональна справа, яка потребує об’єднання зусиль всієї країни і всього народу».