Нещодавно Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект змін, мета яких сприяти підприємницькій діяльності. Як зауважила під час виступу в сесійній залі голова профільного парламентського комітету Наталія Королевська, нині наша країна посідає 145-те місце за доступністю ведення бізнесу. Вона зауважила, що законопроект полегшить старт людям, які хочуть розпочати свою справу.
Майбутніх підприємців чекає низка справді революційних змін. Так, після ухвалення документа за новою редакцією статті 52 закону про господарські товариства розмір статутного капіталу при створенні ТОВ становитиме лише одну мінімальну заробітну плату. Нині ця сума сягає ста мінімальних зарплат. Звісно, це дасть ковток повітря бажаючим організувати власний бізнес. З другого боку, така новація може розв’язати руки бажаючим створити «пустишку» — фірму, яка існуватиме лише на папері, а відтак сприятиме тінізації і без того не надто сонячного українського бізнесу.
Іншим, не менш важливим, пунктом змін автори законопроекту, яких, до речі, аж шестеро: Наталія Королевська (БЮТ), Борис Колесніков (ПР), Михайло Чечетов (ПР), Микола Томенко (БЮТ), Владислав Каськів («НУ—НС») та Ксенія Ляпіна («НУ—НС»), пропонують удосконалити закон про оренду державного та комунального майна. Зокрема, статтю 17 вони бачать у вигляді, який пропонує визначати термін договору оренди для суб’єктів малого підприємництва не за погодженням сторін, а строком «не менш, аніж п’ять років, за умови, якщо орендар не пропонує менший термін та бере зобов’язання належним чином виконувати умови цього договору».
Проектом змін також виключено із переліку низку видів господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню.
Види діяльності, які не підлягатимуть ліцензуванню, якщо законопроект ухвалять:
— розроблення, випробування, виробництво, експлуатація обладнання, що входить до складу космічного сегмента, супутникових систем;
— проектування, будівництво нових і реконструкція існуючих меліосистем;
— оптова торгівля насінням;
— професійна діяльність у сфері надання соціальних послуг;
— розроблення проектів та проведення робіт з консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту, пристосування пам’яток;
— імпорт хімічних джерел струму;
— розведення домашніх тварин (собак, котів, екзотичних та декоративних тварин) у племінних розплідниках, дресирування собак та підготовка фахівців у цих сферах;
— діяльність з перепродажу предметів мистецтва, колекціонування та антикваріату, діяльність з організації торгів (аукціонів) цими предметами.
Нині, приміром, термін видачі ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності встановлюється Кабміном за поданням спеціального органу з питань ліцензування. За нової редакції закону ліцензія видаватиметься на необмежений строк, однак, за поданням спеціального органу ліцензування, уряд може обмежити цей термін, але не менш як до п’яти років. Як зазначено у висновку головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради, така зміна не є обов’язковою, адже тоді за незначну плату легко буде отримати ліцензію на необмежений термін дії, а це може спричинити ситуацію, коли суб’єкт господарювання, отримавши ліцензію, не займатиметься відповідною діяльністю.
Бліц-опитування:
— Чи необхідно сприяти українському підприємництву і в який спосіб це краще робити?
Сергій, економіст:
— Залежить від того, про яке підприємництво йде мова. Є два підприємці — умовний Ахметов і умовний Іванов. От Ахметову допомагати не треба, а Іванову необхідно. Наші парламентарії начебто роблять кроки назустріч. Те, що вони хочуть зробити в частині реєстрації підприємства, наприклад, дуже непогано. Але що стосується, приміром, середнього бізнесу, то тут більше шкодять, аніж допомагають. Як от вийшло з гральним бізнесом чи з акцизним збором на алкоголь.
Мирослав, підприємець:
— Сприяти, безумовно, треба. В усьому світі підприємство реєструється за три години. Особисто я не вірю, що просто прийнявши якийсь закон, нам вдасться цього досягнути. Потрібно дієвіші кроки робити. От, наприклад, днями розпочався сезон консервації. Щоб купити скляну тару для закруток, підприємці завжди брали кредити в банках, а після реалізації готового товару його повертали. Як буде цьогоріч, невідомо, бо кредити не дають...
Ольга, бухгалтер:
— Давно хотіла організувати власний бізнес. Оскільки з документами так чи інак маю справу, паперова волокита мене не сильно стримує у цій справі. От якби зменшився податковий тиск, особливо для малих підприємців, то давно б уже заробляла сама на себе.