Чотири дні, з 21 по 24 серпня, у Севастополі триватиме «Військово-патріотичний збір». Це другий етап молодіжного фестивалю, який проводять всеукраїнські організації «Громадський рух «За майбутнє» та «Громадянська позиція».
Перевірка на витривалість і спритність на смузі перешкод, складання «Калашникова» на швидкість і стрільба з пневматичної зброї — усе це чекає на патріотично налаштованих юнаків та дівчат, які зголосилися стати учасниками проекту.
— За період становлення незалежної України на заміну системі військово-патріотичного виховання, яка існувала у Радянському Союзі, не було запропоновано чогось досконалого та ефективного, — заявив на прес-конференції голова ВГО «Громадянська позиція», народний депутат Анатолій Гриценко. — Ми хочемо зробити свій внесок у виховання патріотів нашої Батьківщини, які поважатимуть армію, любитимуть її, будуть готові захищати Україну, якщо трапиться лихо.
За словами А. Гриценка, участь у заході візьмуть понад 350 юнаків і дівчат із 20 регіонів України. До змагань запрошено молодь від 18 років, але для вихованців спортивної асоціації «Тайфун» зробили виняток. Тож наймолодшим учасникам «Військово-партіотичних зборів» — 9 років. Учасники збору побачать показовий виступ морських піхотинців, зможуть самі навчитися кидати гранати і використовувати протигаз. Не залишиться молодь і без культурної програми — організатори обіцяють пісні біля вогнища та концерти військової пісні.
— Військово-патріотичний збір, який ми провели три місяці тому, показав, що українська молодь скучила за активним відпочинком, — додав А. Гриценко. — Наша мета — щоб юнаки та дівчата долучилися до армії, пожили в наметах, відчули, що таке польова кухня та солдатський сухий пайок, щоб вони навчилися долати перешкоди, стріляти, перевірили себе в дещо екстремальній ситуації.
Як зауважив А. Гриценко, військово-патріотичний збір проводитиметься «без залучення жодної бюджетної копійки, лише силами громадських організацій».
Нагадаємо, перший етап військово-патріотичного збору відбувся 1—3 травня біля села Вишняки, що на Київщині. В ньому взяли участь понад 300 молодих людей. Територія полігона була розділена на чотири табори, які розрізнялися за кольорами. Після прибуття до табору кожний проходив через КПП, де пред’являлися військові квитки. Шляхом жеребкування визначалося місце розташування команди. На території полігона діяв статут, кожний табір мав свої прапор, емблему та форму.