Учора стартувала п’ятиденна всеукраїнська кампанія «Україна без наркотиків та наркопритонів». Її організатори, всеукраїнська громадська організація «Комітет по боротьбі з організованою злочинністю» та всеукраїнська спілка громадських організацій «Рух протидії наркоманії та наркокорупції», переконані: найдієвіша зброя у боротьбі з наркобізнесом —громадський спротив.
— У боротьбі з ганебними явищами сучасного життя у нас уже є кілька перемог, — каже Роман Трохин, президент ВСГО «Рух протидії наркоманії та наркокорупції». — Одна з найвизначніших — перемога над трамадолом. Зокрема, завдяки нашим активним діям цей препарат було обмежено в продажу.
Пан Трохин запевняє, що нині у вільному продажу залишається ще надто багато препаратів, з яких «умілі» українці в домашніх умовах готують наркотики. Значну частину яких потім продають. Частина таких міні-виробництв у себе за плечима мають кількарічну історію існування.
— Є такі наркопритони, що існують понад 10—15 років, — каже Олександр Маломедов, колега пана Трохина. — У них уже є постійні клієнти, наймані працівники. Існують подібні заклади по всій країні. 
Мало того, переконує пан Маломедов, про те, хто і що там виробляє, знають усі — від місцевої малечі до пенсіонерів. Та, мовляв, роблячи висновки із бездіяльності правоохоронних органів, непоміченими наркопритони залишаються тільки для служителів закону.
— Ми це спробували змінити і направили до кількох райвідділів столиці інформацію про заплановані нами рейди. Відзначили, що сподіваємося на їхню допомогу. Але відповідь отримали тільки з одного відділу. Можливо, комусь невигідно, щоб наркопритони було закрито, — припускає пан Маломедов.
Ситуацію зі зверненнями взяти під особистий контроль пообіцяв Олег Шутяг, заступник начальника департаменту відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС. Між тим запевнив: боротися з наркообігом не припиняє і його департамент. Та перешкодою тут, буцімто, є недосконалість законодавства.
— Просто так вломитися у приміщення і заарештувати усіх там присутніх ми не маємо права. Потрібно зафіксувати процес купівлі наркотику саме в цьому місці. Це досить тривала процедура. Загалом, на опис одного наркопритону йде в середньому до трьох місяців. Ми виступали з ініціативою змінити це. Та поки що, як бачимо, цього не відбулося.
Рейди з викриття наркопритонів проходитимуть у найбільших містах країни. Організатори кампанії закликають усіх приєднуватися до боротьби з обігом наркотиків. Тож якщо вам відомо про існування наркопритону, телефонуйте на безкоштовну «гарячу лінію» боротьби з наркоторгівлею — 8-800-507-38-10.