У суботу Голова Верховної Ради Володимир Литвин, перебуваючи з робочим візитом на Тернопільщині, взяв участь у народному вічі «Боже великий, нам Україну храни», приуроченому до 360-ї річниці Зборівської битви. Саме в цьому місці багато десятиліть тому закладалися надійні підвалини нашої держави, підкреслив у своєму виступі глава парламенту. Він наголосив, що сьогодні, як ніколи, ми повинні звертатися до своїх першовитоків, перейматися гордістю за наших попередників, наснажуватися їхньою вірою і прагненням жити і працювати в ім’я утвердження держави.

 

Від перемог треба брати більше

Однак для цього слід навчитися брати уроки з історії, наголосив Володимир Литвин. На його думку, вони завжди полягають у тому, щоб на перше місце виносити загальносуспільні інтереси, спираючись на власні сили і єдність. Не один епізод нашої історії мав би навчити нас ставити наріжним каменем у справі те, що не роз’єднує, а, навпаки, зміцнює народ. Ще один, не менш важливий, урок полягає в тому, щоб отримувати за свої перемоги належні винагороди. Адже й у Зборівській битві війська Богдана Хмельницького могли б здобути значно більше для України в її самостійному поступі, наголосив глава парламенту. «Я переконаний, що ми говоритимемо про майбутнє тоді, коли будемо жити минулим, коли будемо брати його як дороговказ для майбутнього і сьогодення», — сказав він.

Занепадає і духовність

Річницю перемоги українського козацтва під Зборовом на Тернопільщині відзначали протягом двох днів у рамках проекту реконструкції битв місцями бойової слави Богдана Хмельницького. Тільки згадуване віче, приміром, зібрало близько трьох тисяч учасників. Окрім місцевих шанувальників козацької слави, до акції долучилися гості з усіх регіонів країни, а також із Польщі та Білорусі. Подивитися дійство та віддати шану полеглим у бою прийшли і місцеві мешканці. Кажуть, давно не бачили такого свята. Мовляв, річницю вшановують щороку, проте не так урочисто. «Бюджету не хватає», — експертно оцінюють ситуацію сивочолі бабусі.

Останнім часом людство мало приділяє уваги духовному чиннику, підкреслив в інтерв’ю Голова Верховної Ради. Зокрема, Україна переживає, крім економічної, і кризу духовності, наголосив Володимир Литвин. Однак влада змушена ухвалювати ті рішення, які на часі, а головне — виконувати їх. Бо можна говорити скільки завгодно про українську мову і книжки, та якщо не буде підтримки і заохочення — духовність перебуватиме в занедбаному стані. Щоб зарадити ситуації, в наш прагматичний час без певних преференцій для культури не обійтися, наголосив Володимир Литвин. Він висловив переконання, що доцільно було б зняти будь-яке оподаткування установ культури. Не завадило б, і якби виконувалося рішення парламенту, що забороняє самовільне захоплення або звільнення приміщень, в яких розташовані заклади культури і творчі спілки. Тут Верховна Рада не справляється із своєю контролюючою функцією.

Не ворогувати, а враховувати спільні інтереси

Відповідаючи на запитання журналістів, Володимир Литвин виклав свою точку зору на українсько-російські відносини. Він поінформував, що звернувся з листом до керівників обох палат російського парламенту з пропозицією невідкладно провести спільне засідання міжпарламентської комісії Україна—Росія за участю керівників обох законодавчих органів, щоб спокійно розглянути питання, які стали каменем спотикання. Володимир Литвин провів телефонну розмову з Головою Ради Федерації Сергієм Мироновим, який підтримує цю ідею. Тож є сподівання, що на початку вересня таке засідання може відбутися. На переконання Володимира Литвина, у ситуації, що склалася, потрібна лише спокійна, виважена розмова, бо взаємні звинувачення ні до чого не приведуть.

Пізніше, під час прес-конференції, глава парламенту висловив припущення, що ситуація, яка склалась із зверненням Дмитра Медведєва і відповіддю Віктора Ющенка, була невідворотною, адже Україна є «ослабленою державою», і це дає підстави для оцінок, які містяться в листі глави Російської Федерації. А Україна, на думку Володимира Литвина, «взяла на себе невдячну місію стримування Росії, повчання, як треба будувати демократичне суспільство». До критичного діалогу, на думку глави українського парламенту, призвела безліч непорозумінь та недомовленостей. Водночас Голова Верховної Ради наголосив, що у двосторонніх відносинах є й багато напрямків, де позиції наших держав збігаються за умови усунення певних недоречностей. За будь-яких обставин, посилення російсько-українського конфлікту в умовах передвиборної кампанії може грати на руку певним кандидатам на президентський пост, однак, безумовно, стане програшем для всього українського народу, підкреслив Володимир Литвин.

Загалом Голова Верховної Ради назвав двосторонні відносини «поставленими на паузу, і ця пауза легалізована». Відсутність діалогу на найвищих рівнях призводить до загострення взаємних звинувачень. Якщо це не припинити, підкреслив Володимир Литвин, незабаром ми зможемо констатувати нову фазу взаємин на рівні ворожнечі. Цього слід уникнути. Крім того, не можна допустити, щоб статус України в світі понижувався, а відсутність послів і виконання обов’язків тимчасово повіреними якраз і свідчить, що ми як держава у світовій спільноті починаємо втрачати свій статус.

Зберуться, щоб подолати вето

Глава українського парламенту повідомив, що з ініціативи фракції БЮТ 21 серпня відбудеться позачергове засідання Верховної Ради. На порядку денному значиться лише два питання: вето Президента на закон про внесення змін до держбюджету в частині фінансування підготовки до Євро-2012 і пропозиції глави держави стосовно змін до закону про вибори Президента. Таким чином, обговорення українсько-російських відносин на серпневому засіданні не передбачено, однак, з огляду на попередній досвід, Володимир Литвин припустив, що і цього разу народні обранці можуть дозволити собі нехтування Регламентом. Водночас Голова Верховної Ради підкреслив, що таке свавілля — це грубе порушення Конституції, яке, окрім того, що може стати поганим прикладом для всієї країни, ще й ставить під сумнів конституційність рішень із питань, які розглядалися поза Регламентом.

 

* * *

Перебуваючи на Тернопільщині, Голова Верховної Ради відвідав головний ринок обласного центру (на знімку). Це дало можливість безпосередньо поспілкуватися з місцевим населенням і відчути настрої людей. Здебільшого главі парламенту скаржилися на низькі заробітні плати (тут цей показник один із найнижчих у країні) і пенсії, на високі комунальні тарифи, які в цих обставинах видаються непідйомними. Володимир Литвин сказав, що загальний показник агропромислового комплексу по Україні прибутковий, і лише Тернопільщина в мінусі. Він також звернув увагу на затяжний конфлікт між різними інститутами та гілками влади, пригадав недавню історію з вивезенням сміття з обласного центру, за якою стежила вся країна. Тож говорити про позитивні настрої не доводиться.

Під час робочого візиту Голова Верховної Ради також дав інтерв’ю для місцевих ЗМІ.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.