Амністованим кримчанам «влада» окупованого півострова не дає повернутися додому, і колишні кримінальники «розсмокталися» по курортах.

Туристи мимоволі

На Херсонщині лякає наплив «гостей» з татуюваннями, агресивними звичками і схильністю приправляти розмову кримінальним сленгом. Ситуацію місцеві журналісти встигли охрестити «холодним літом 2014 року», і це влучно помічено. Адже регіон заполонили сотні засуджених, які вийшли на волю по амністії із виправних колоній усього півдня України. Амністовані родом із Криму, в яких на окупованому півострові залишилися родини, хочуть потрапити додому, однак на блокпостах сепаратисти багатьох повертають назад. Видану в українській колонії довідку про звільнення співробітники ФСБ РФ, що чергують у пунктах пропуску, підставою для в’їзду на «російську» територію не визнають. А цивільних паспортів з позначкою про реєстрацію в Криму екс-зеки, які рвуться додому, найчастіше не мають — розгубили за час своїх кримінальних пригод перед тим, як потрапити на лаву підсудних.

Документ повинні були видати за місцем проживання, але туди не пускають! Одержавши наказ «завертати голоблі», бездомні знаходять тимчасовий притулок на морських курортах або у великих містах області. Утім навіть на тимчасову роботу влаштовуватися не збираються, а гроші на їжу намагаються добувати звичними способами, — як правило, категорично не схвалюваними законом. У містах Каховка і Херсон міліція вже затримала трьох амністованих «джентльменів удачі», котрі впіймалися на крадіжках або вириванні мобільних телефонів у перехожих «спальних» мікрорайонів. Тривогу з приводу погіршення криміногенної ситуації привселюдно висловив міський голова обласного центру Володимир Миколаєнко, але безпечніше після цього на вулицях не стало — навпаки, кримчан, яким тамтешня «влада» відмовляє у в’їзді, у Таврію прибуває дедалі більше. За неофіційними даними, їх тут уже налічується понад сімсот, і спокою законослухняним обивателям такий наплив не додає.

Амністованим кримчанам потрібні паспорти

Що з ними робити, ніхто не має ні найменшого уявлення. Знову саджати амністованих до в’язниці міліція не має права, а жодного притулку чи бодай нічліжки для безпаспортних блукачів, яким відмовлено в поверненні на малу батьківщину, на Херсонщині немає в принципі. Керівництво обласного управління Державної пенітенціарної служби України стверджує, що проблема розв’язувана — вихідцям, що потрапили під амністію, із Криму треба видати паспорти громадян України, які все-таки нададуть їм можливість в’їхати на окупований півострів і хоча б спробувати почати нормальне життя.

— Ми, як-не-як, знаходимося близько до адміністративного кордону із захопленим півостровом, маємо уявлення про те, наскільки складна обстановка на блокпостах. І заздалегідь домовилися з керівництвом місцевого підрозділу Державної міграційної служби України про допомогу в оформленні цивільних паспортів тим амністованим, які їх втратили. Перед звільненням ці документи одержали понад триста засуджених, причому не тільки мешканці Криму. Так само треба було б зробити й колегам з інших регіонів України, але вони, очевидно, вчасно не зорієнтувалися — не здогадувалися, що «кримські друзі» влаштують своїм землякам таку підлість, — коментує начальник управління ДПСУ в Херсонській області, генерал-майор Володимир Пінькас.

Розбіглися по курортах

Видачу документів усім безпаспортним засудженим із числа кримчан, звичайно, можуть організувати на Херсонщині — була б відповідна вказівка зі столиці. Однак перш ніж їх оформляти, цих засуджених треба ще знайти, оскільки вони здебільшого встигли «розсмоктатися» по азовському і чорноморському узбережжю і насолоджуються життям після довгих років за ґратами. Та й хто їх там шукатиме в самий розпал курортного сезону, коли навіть найменші приморські селища переповнені юрбами відпочивальників?

Скажімо, найближчий до місцевих виправних колоній чорноморський курорт Залізний Порт у Голопристанському районі області щомісяця відвідують від шістдесяти до ста тисяч осіб. І на все це велелюддя — лише тридцять співробітників міліції! З такими «силами» відшукати серед юрб безтурботних гуляк громадянина з довідкою про звільнення замість паспорта (навіть якщо він особливо й не ховається) геть не простіше, ніж у дрімучій тайзі, де ховалася банда махрових кримінальників — персонажів із фільму, що став класикою, «Холодне літо 53-го».