«Найнадійніший спосіб вберегти квартиру чи будь-яке інше приватне приміщення від злодіїв — встановити охоронну сигналізацію», — переконує реклама. Утім, успіх гарантовано лише в тому разі, якщо охоронці вашого добра не мають злодійських навичок. Як, скажімо, глухівські «стражі»...

 

Майже півроку тамтешні охоронці безкарно грабували квартири і офіси. Коли у місті почастішали випадки зламування сейфів і крадіжок з приміщень, які перебували під охоронною сигналізацією, грішили на кого завгодно — на заїжджих «гастролерів», місцевих злодіїв, але ніхто й гадки не мав, що це — справа  рук самих охоронців. На слід перевертнів у погонах вийшли лише після ретельного аналізу кожного окремого злочину та отримання десятків незаперечних доказів. Нині доведено їхню причетність щонайменше до 18 пограбувань і на території Глухова, і навколишніх сіл. Чимало награбували злочинці також у двох сусідніх районах — Путивльському та Кролевецькому. Найбільше «полюбляли» сейфи приватних підприємців, мінімальний «навар» в яких становив 18 тисяч гривень. Організував злочинну групу один із працівників міського відділу Глухівського міськвідділу Державної служби охорони, до якої залучив свого колегу і брата.

— Свої дії злочинці щоразу відточували до найменших дрібниць з чітким розподіленням ролі кожного, — розповідає глухівський міжрайонний прокурор Костянтин Підлубний, у провадженні якого знаходиться кримінальна справа. — Керівник групи особисто вибирав об’єкт і, використовуючи наявну конфіденційну інформацію, розробляв план дій — визначав час і схему проникнення, а також шляхи відступу і замітання слідів після скоєння злочину. Так, сейфи «чистив» його колега, а брат виступав у ролі спостерігача та, в разі потреби, відволікав увагу міліції та забезпечував злочинців транспортним засобом для втечі від можливої погоні.

Злочинці застосовували таку схему. Перед «походом» щоразу обирались два приміщення, що були під охороною і, як правило, в протилежних мікрорайонах міста: одне — для пограбування, інше — для відволікання уваги правоохоронців. У «приміщенні-громовідводі» брат ватажка вибивав вікно, після чого там спрацьовувала сигналізація. Тільки-но група швидкого реагування виїздила за сигналом тривоги, злочинці починали свою чорну справу на протилежному кінці міста. І доки їхні колеги намагалися з’ясувати ситуацію, перевертні в погонах спокійно викрадали сейфи, наповнені грошима та іншими цінностями. Їх не зупиняли ні броньовані двері, металеві решітки на вікнах, адже всі перешкоди «ведмежатники» долали за допомогою «фомки».

Глухівська міжрайонна прокуратура порушила кримінальну справу одночасно за чотирма кримінальними статтями Кримінального кодексу: за крадіжки, пограбування і замах на пограбування організованою групою. Окрему правову оцінку буде винесено також керівництву міськвідділу ДСО, яке своєчасно не виявило у своїх лавах злочинців.

 

Сумська область.