Харківське правосуддя обвинувачує громадянина Німеччини Анатолі Бауера в шахрайстві і привласненні військових звань. Завдяки псевдотитулам він виманив більше мільйона гривень у багатьох довірливих харків’ян, які прагнули поліпшити своє матеріальне становище і виїхати за кордон. Серед потерпілих — кілька жінок. Спочатку галантний німець заводив бурхливі романи, а коли справа йшла до весілля, ошукував і наречених, і їхніх родичів.

Довірливим харків’янам гість із Німеччини представлявся просто: генерал, військовий аташе Євросоюзу і місії НАТО. Для більшої переконливості роз’їжджав на представницькому авто «Фольксваген фаетон» з дипломатичними номерами. Своїм новим знайомим пропонував роботу за кордоном.

Діяв Бауер за стандартними шахрайськими схемами. З дівчатами — знайомство в модних клубах, бурхливий роман і пропозиція руки і серця. У процесі підготовки до весілля — знайомство з батьками й родичами майбутньої дружини. І царська пропозиція для родичів — розкішне авто. Мовляв, у посольстві, де він працює, списують трирічні автомобілі. Тому купити їх можна буде за пільговою ціною. У щасливців голова йшла обертом від привабливої пропозиції, і вони негайно кидалися збирати гроші, щоб якомога швидше вручити їх майбутньому родичу. Гроші дипломат і генерал приймав, але з подарунком не квапився, позаяк змушений був терміново вирушати у службових справах до Іраку, Ірану, Палестини... Як з’ясували правоохоронці, він не виїжджав за межі області і підшукував нових жертв.

Антона шахрай якось підвозив до нічного клубу. Подружилися, спілкувалися кілька місяців, а потім хлопець віддав своєму новому знайомцю сімнадцять тисяч євро на покупку престижної іномарки. Та щасливим власником автомобіля Антон так і не став. Того дня, коли мали їхати по машину, Бауер просто зник. Телефон його не відповідав. Загалом, як з’ясували правоохоронці, протягом кількох місяців перебування в Харкові німець обдурив майже два десятки людей і виманив у них понад мільйон гривень.

Затримали Бауера у Львові. Йому інкримінують шахрайство в особливо великих розмірах, підробку номерних знаків автомобілів, привласнення владних повноважень і звань посадової особи. Обвинувачуваний стверджує, що справа проти нього сфальсифікована. І все тому, що один із правоохоронців міста Мерефи намагався заволодіти його грошима — а це майже сто сімдесят тисяч євро, які Бауер нібито мав одержати у Львові. Тому, розповідає шахрай, його затримали і били. Не отримавши грошей, привезли до Харкова і вже тут знайшли людей, котрі обмовили законослухняного німця.

До речі, походження підсудного у фахівців викликає неабиякі сумніви. Той стверджує, що він — уродженець Німеччини. Однак перекладач, задіяний у судовому процесі, каже, що його підопічний плутається у німецьких іменниках і дієсловах.

Встановити особу підсудного і міру його провини зобов’язаний Дзержинський суд Харкова. Бауер поки що знайомиться з матеріалами справи. Оскільки підсудний скаржиться на погане знання російської мови, на це суд відвів йому цілий місяць.

 

Харків.