Український супутник, котрий запустять до чемпіонату Європи з футболу 2012 року, транслюватиме на всю територію країни. Про це повідомив голова Національного космічного агентства України Олександр Зінченко.
На його думку, запуск супутника дозволить забезпечити стовідсоткове покриття території України трансляцією телерадіопрограм загальнонаціональних теле- і радіоканалів, а також перейти на використання широкосмугового інтернету по всій території країни без технологічних обмежень.
За його словами, запуск супутника зв’язку планується саме для трансляції матчів Євро-2012. Супутник буде виведено на орбіту ракетоносієм Зеніт-3 SLB з космодрому «Байконур». Термін служби космічного об’єкту становитиме 15 років, а плановий термін окупності проекту — 8—9 років. За інформацією пана Зінченка, обслуговування супутника здійснюватиметься українським персоналом з української території.
«Для забезпечення роботи супутника зв’язку необхідно буде забезпечити страховку запуску супутника, розгорнути наземну інфраструктуру управління супутником, підготувати центральний телепорт і наземну інфраструктуру споживачів послуг супутникового зв’язку та використання ресурсу супутника», — сказав Зінченко.