Футбол. Вихід у фінальну стадію Євро-2009 став поки що найвищим досягненням у кар’єрі гравців і тренера жіночої збірної України Анатолія Куцева (на знімку). В інтерв’ю 50-річний наставник розповів, з яким настроєм синьо-жовті готуються до дебюту на першості континенту, що стартує 23 серпня у Фінляндії.
— Анатолію Миколайовичу, як ви формулюєте завдання своєї команди на Євро-2009?
— Мінімальне завдання — пробитися у чвертьфінал. За всієї поваги до суперників це цілком нам під силу. Тому багато що залежатиме від старту — в першому турі ми граємо з нідерландками, котрі також дебютують на Євро. Далі продовжимо знайомство з датчанками, фаворитами групи А, з якими у відбірній групі наша команда обмінялася мінімальними перемогами. Думаю, перегравати можна і збірну Фінляндії — господарів майбутнього турніру. Але що з наміченого вийде, а що ні, покаже гра.
— За рахунок чого збірна України вперше потрапила на фінальний турнір?
— Насамперед нам удалося створити в команді атмосферу довіри і взаємної поваги. Гравці і тренери стали однодумцями, що у свою чергу дозволило змінити психологію збірної, націлити її на нові орієнтири. Шлях на Євро-2009 почався для нас два з половиною роки тому, на першому ж зборі. Спочатку довелося переконувати дівчат, що вони готові для виходу на цей рівень, що вони не гірші за інших і повинні прагнути до перемоги в кожній грі. Як на мене, функція тренера в тому й полягає — визначити напрямок роботи і допомогти гравцям розкрити їхній потенціал.
— Чи багато змін відбулося в складі, який розпочинав боротьбу за путівку до Фінляндії?
— Кістяк команди в нас визначився давно. Признаюся, у тренерів збірної поки що не такий широкий вибір кандидатів, як хотілося б. Зате ми спираємося на досвідчених майстрів, котрі дуже довго йшли до своєї мрії, а тому готуються до матчів фінальної стадії з повною віддачею. Хоче заявити про себе і молодь, намагаючись завоювати місце у складі. Це йде на користь збірній України, грати за яку стало престижно.
— Якій тактичній схемі віддаєте перевагу?
— Як колишній захисник, я залишаюся прихильником колективної оборони зі швидким переходом в атаку. Не випадково в десятьох відбірних двобоях ми пропустили лише тричі, причому жодного разу — зі стандартних положень. Якщо  говорити про тактичні побудови, а вони, як на мене, умовні, то зазвичай ми використовуємо розміщення 4-5-1 із двома опорними півзахисниками. Козирі збірної України в атаці — то фланги плюс індивідуальна майстерність. Наприклад, наш форвард Дарина Апанащенко забила чимало вирішальних голів. Це гравець високого європейського рівня.
— Наскільки ваші успіхи сприяють популяризації жіночого футболу в Україні?
— Увага до нього поступово зростає. Так, якщо чотири роки тому в національній першості виступали 4-5 команд, то зараз їх кількість зросла вдвічі. Інтерес до матчів збірної виявляє й телебачення.
— Однак найкращі гравці все-таки виступають у чемпіонаті Росії...
— Фінансові можливості клубів наших країн поки що помітно відрізняються, от дівчата і їдуть до Росії, де вища конкуренція, більше класних команд. На даному етапі збірна від цього тільки виграє — адже наші гравчині, одержуючи гідний заробіток, ще й удосконалюють майстерність. А в тому, що вона зростає, вже не сумнівається ніхто. Приміром, наприкінці травня ми закономірно обіграли тих же росіянок (2:0) у контрольній зустрічі. Так що у Фінляндію їдемо упевнені в собі.
 
* * *
У Фінляндії за збірну України готові зіграти: воротарі — Надія Баранова («Звєзда» Росія, Перм), Ірина Зварич («Росіянка», Росія, Красноармійськ), Катерина Самсон («Легенда». Чернігів); оборонці — Юлія Ващенко, Марина Масальська, Інеса Титова (усі — «Житлобуд-1», Харків), Валентина Котик («ШВСМ-Ізмайлово», Росія, Москва), Алла Лишафай («Звєзда»), Олена Мазуренко («Нюрнберг», Німеччина), Олена Ходирєва ( «Легенда»); півоборонці — Світлана Ванюшкіна («Легенда»), Ірина Василюк («Іллічівка», Маріуполь), Віра Дятел, Наталя Зінченко (обидві — «Звєзда»), Людмила Лемешко («ШВСМ-Ізмайлово»), Людмила Пекур, Тетяна Чорна (обидві — «Росіянка»), Наталя Сухорукова («Житлобуд-1»), Тетяна Романенко («Енергія», Росія, Вороніж); нападники — Дарина Апанащенко («Звєзда»), Ольга Бойченко («Легенда»), Світлана Фришко («Житлобуд-1»).
Розклад матчів у групі за участю нашої команди. 1-й тур. 23 серпня. Турку. Україна — Нідерланди. 2-й тур. 26 серпня. Гельсінкі. Україна — Данія. 3-й тур. Гельсінки. Фінляндія — Україна.
Фото Павла КУБАНОВА.