Президент України Петро Порошенко застосував право вето до ухваленого Верховною Радою законопроекту «Про правовий статус осіб, які вимушено залишили місце проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, або обставин, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на території України». У зауваженнях глави держави зазначається, що цей документ не забезпечує створення цілісного механізму надання допомоги та захисту державою прав і законних інтересів вимушених переселенців, містить положення, що не відповідають конституційним принципам гарантій прав громадян, суперечать Конституції і законодавчим актам України та не відповідає міжнародним стандартам захисту внутрішньо переміщених осіб.
Як зазначила народний депутат, уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації на сході Ірина Геращенко, замість заветованого, буде подано новий законопроект. «Міністерством юстиції та адміністрацією Президента напрацьовано новий законопроект, у якому враховано позицію міжнародних експертів та структур, що опікуються проблемами переселенців, а також українських громадських організацій», — сказала вона.
За її словами, передусім потрібно чітко визначити статус переселенців та надати їм відповідні гарантії, щоб вони могли отримати роботу, розпочати бізнес, влаштувати дітей у садочки, мали доступ до медицини», — наголосила І. Геращенко. Вона також зауважила, що ухвалений Верховною Радою законопроект не створював реальних механізмів «економічного та соціального захисту вимушених переселенців». Крім того, у новому законопроекті буде прописано такий механізм надання статусу переселенця, щоб його отримували ті, хто ним є насправді.