Сьогодні, 23 липня, у Верховній Раді пройдуть парламентські слухання на тему: «Обороноздатність України у ХХІ столітті: виклики, загрози та шляхи їх подолання». Учасникам слухань буде запропоновано обговорити стан і фінансування сектору безпеки і оборони, стан Збройних Сил України, матеріально-технічне забезпечення ЗСУ та питання соціального захисту військовослужбовців. Заплановано виступи представників Кабінету Міністрів та Верховної Ради України, керівників сектору безпеки і оборони, представників громадських організацій, експертів та науковців.

Актуальність проведення таких слухань обумовлена тим, що Україна опинилась у центрі продовження протистояння і між глобальними, і між регіональними гравцями за встановлення нового балансу сил та інтересів. Йдеться не лише про політичний вплив у регіоні Східної Європи, а й про доступ до енергоносіїв, стратегічних природних ресурсів та шляхів їх транспортування.

Ефективність діяльності провідних міжнародних організацій у вирішенні світових проблем значно знижена, що призводить до посилення суперечностей стосовно розподілу сфер впливу між провідними центрами сили. Ситуація в Україні відкрила іще одну проблему — під сумнів ставляться і міжнародні договори та зобов’язання, взяті одними країнами стосовно інших. Водночас військова сила залишається важливим фактором у досягненні політико-економічних цілей.

Наша держава повинна мати адекватну систему захисту від таких глобальних загроз, як тероризм, піратство, незаконна торгівля зброєю, наркотиками, нелегальна міграція, які вимагають об’єднання міжнародних зусиль. За останні місяці Україна зіткнулася з новим видом воєнного конфлікту так званою гібридною війною — жодного офіційного оголошення про початок військової операції одночасно з використанням озброєних найманців на території нашої держави. Не останню роль у такому виді протистояння відіграла інформаційно-пропагандистська робота радикальних політичних сил і громадських рухів і всередині держави, і ззовні. Розвиток світових інформаційних технологій відкриває додаткові можливості у протистоянні між державами — інформаційні та інформаційно-психологічні війни.

Українська держава має активізувати зусилля і збільшити ресурси для захисту власного інформаційного простору як важливої складової національної безпеки.

Однак нинішні проблеми безпеки нашої країни виникли не раптово і спричинені не лише зовнішнім тиском. Розбалансованість і незавершеність системних реформ державного управління, неефективність прийняття та виконання рішень, насамперед у сфері безпеки і оборони, а також поступове зубожіння населення, безробіття, корупція та злочинність створювали і підживлювали середовище для радикалізації суспільних настроїв і протестів.

До цього часу залишаються неврегульованими питання делімітації і демаркації кордонів України з сусідніми державами, насамперед з Росією. Вони використовуються як елемент тиску на Україну. Постійно існує загроза ескалації «заморожених» конфліктів та можливість виникнення нових збройних конфліктів у регіоні. Невирішеність конфліктів у державах Чорноморсько-Каспійського простору заважає створенню повноцінної системи безпеки: грузинсько-російський та українсько-російський конфлікти практично зруйнували існуючу модель безпеки та співробітництва у регіоні, утворивши зону нестабільності у басейні Чорного моря.

В умовах висування територіальних претензій, наявності окупованих територій, нарощення угруповань військ та озброєнь поблизу кордонів України, активізації розвідувальної діяльності спеціальних служб іноземних держав, а також іноземних організацій проти України та підтримки сепаратизму Збройні Сили України поступово відновлюються, зміцнюються та набувають бойового досвіду.

За останні чотири місяці було нарощено кількість бойового складу ЗСУ та його бойову спроможність. З березня по червень 2014 року в ході двох черг часткової мобілізації відмобілізовано і приведено в боєздатний стан 53 військові частини Збройних Сил України, 23 обласні військові комісаріати з комплектом підпорядкованих районних (міських) військових комісаріатів, 18 частин, установ інших міністерств і відомств та сформовано на добровільній основі 11 військових частин територіальної оборони. Для комплектування визначеного складу військ із запасу призвано близько 68 тис. осіб та 3,5 тис. транспортних засобів з національної економіки України.

В умовах ведення Антитерористичної операції на сході країни Збройні Сили України отримують і певну міжнародну підтримку. Спільно з представниками НАТО підготовлено перелік першочергових потреб Збройних Сил, підписано два контракти з Міністерством оборони США на 5,3 млн. дол. США на закупівлю засобів зв’язку, медичного майна, пристроїв для очищення води та речового майна; отримано від американського та французького урядів 300 тис. раціонів сухих пайків та 1000 бронежилетів.

Проте всі ці заходи мають тимчасовий характер, не впливаючи на систему безпеки в цілому. Державна комплексна програма реформування і розвитку Збройних Сил України на період до 2017 року виявилася неефективною, оскільки від самого початку фінансувалася за залишковим принципом. Із державного бюджету виділялися кошти лише на підтримання функціонування Збройних Сил України, що абсолютно не забезпечувало заходи з розвитку армії. У 2010—2013 роках Міністерство оборони України фінансувалося у мінімальних за останні вісім років обсягах — менше 1,0 % до ВВП. На жаль, у програмі реформування ЗСУ були не повністю прораховані і потенційні загрози національній безпеці.

У результаті заходи реформування мали здебільшого деструктивний характер, призвели до дезорганізації системи управління військами. Перед Україною постало життєво необхідне завдання зміцнення обороноздатності держави, забезпечення надійного функціонування складових сектору безпеки і оборони у мирний час та особливий період, ефективного реформування Збройних Сил України.

Держава повинна мати армію, яка за рівнем боєздатності, мобільності, кількістю та якістю озброєння та укомплектованістю особовим складом буде здатна ефективно виконувати завдання щодо стримування збройної агресії, оборони, захисту суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності держави, братиме участь у міжнародних зусиллях з підтримання миру і безпеки.

Факт

Протягом останніх місяців у Збройних Силах України було відновлено та відремонтовано майже 8,5 тис. одиниць озброєння і військової техніки. У тому числі понад 1600 одиниць бронетехніки, більше 5,5 тис. автомобілів, 29 літаків і 26 вертольотів.

Підготовлено за матеріалами Кабінету Міністрів України.