Про це на вчорашній прес-конференції заявив фінансовий експерт Ерік Найман. За його словами, нинішній стрибок курсу долара спричинений насамперед надлишковою пропозицією гривні.
— Девальвацію гривні, — каже пан Найман, — породжують проблеми в бюджеті. Днями Міністерство фінансів відзвітувало про чергову перемогу над дефіцитом бюджету, що за підсумками першого півріччя становить лише 10 млрд. гривень. І все б нічого, та тільки є одне «але». За ті само шість місяців цього року емісія облігацій внутрішньодержавної позики (ОВДП) склала трохи більш як 10 млрд. грн., що, власне кажучи, й пішло на покриття дефіциту бюджету. А в період з липня по сьогодні емісія ОВДП становить майже 30 млрд. гривень. І, звичайно ж, ця гривня не може не з’явитися на ринку. Досить 5—10 млрд., щоб відбувся той стрибок, який ми нині спостерігаємо.
Непокоїть експерта те, що, незважаючи на наслідки, «апетити Міністерства фінансів на наповнення бюджету шляхом емісії ОВДП збільшуються». Мовляв, такі дії можуть призвести до плачевних результатів. «Звичайно, Національний банк може викинути на ринок 2—3 млрд. доларів і припинити сьогоднішню паніку. Але де впевненість у тому, що завтра Мінфін знову не надрукує нові облігації? Якщо так триватиме, то ніяких держрезервів не вистачить. Інакше кажучи, поки не закінчиться сваволя у бюджеті, ми будемо спостерігати різкі курсові коливання», — каже Е. Найман.
Щоправда, в нинішньому стрибку курсу винна не тільки емісія ОВДП. Також, на думку пана Наймана, чинниками, що вплинули на девальвацію гривні, стала пасивна позиція Національного банку і психологічне очікування чогось поганого. Мовляв, мало не рік нас готували до того, що восени нічого доброго з національною валютою не станеться. От деякі гравці й вирішили спрацювати «на випередження». Правда, характерною відмінністю цього стрибка курсу, вважає Ерік Найман, є відсутність черг біля обмінних пунктів. І це, нібито, наштовхує його на висновок, що не прості українці «розхвилювали» гривню, а люди з дуже товстими портмоне. «Надлишок гривні виник у чиновників, які почали прокачувати бюджет», — припускає пан Найман.
А от Віктор Лисицький,  колишній урядовий секретар Кабінету Міністрів, вважає, що причина нестабільності нацвалюти — недовіра народу до влади. Мовляв, люди постійно бояться, що їх хочуть обдурити, або, простіше кажучи, «кинути». От і намагаються хоч якось зберегти свої гроші.
А щодо прогнозів, то їх у нинішній ситуації пан Лисицький називає невдячною справою. Більше того, на його думку, передбачити сценарій розвитку подій на фінансовому ринку країни в нинішній ситуації неможливо. У свою чергу Ерік Найман усе-таки припустив, що до кінця серпня «зелений» закріпиться на рівні 8,25—8,50 гривні за долар, а от наприкінці року може досягти і десяти гривень.
А вчора в обмінниках столиці купували долари по 8,25—8,27 гривні, продавали по 8,40. Днем раніше курс наявного долара стосовно гривні зростав не по днях, а по годинах, і за 24 години збільшився приблизно на 30 копійок.