Депутати Кам’янець-Подільської ради не допустили розгляду питання про ротацію членів виконкому.

Минуло трохи більше року після виборів нового міського голови, якому довірили очолити громаду понад 86 відсотків кам’янчан. Звісно, він привів у міськвиконкомівську команду і «своїх» людей. Та раптом його ж політична сила, яка голосувала за них, постійно декларувала підтримку голови, кожного його кроку, заговорила про... ротацію складу виконавчого органу.
Ініціатор питання — голова фракції БЮТ Ігор Земсков, зазначає: «Насправді йдеться не про ротацію виконкому (хоч питання у порядку денному було сформульоване саме так! — Авт.), а — про рейтингове опитування депутатів міськради щодо діючого складу виконкому. Воно не торкнеться ставлення депутатів до міського голови».
Зазначу, що з боку громади якихось вимог щодо змін у виконавчій владі не спостерігалося. Ні протестів, ні пікетів, ні мітингів. Люди бачать, що міський голова та його команда навіть у кризовій ситуації багато чого роблять. Дороги ремонтуються, школи до першого вересня готові, зарплати бюджетникам не затримуються. Не забули навіть про обіцяну льодову ковзанку у спальному мікрорайоні.
— Давайте не гратися в політику, — виступив член фракції «Центр» Сергій Вєдєрніков, — називаймо речі своїми іменами! Якщо хочете змін у виконкомі — то озвучте прізвища тих, хто вас не влаштовує!
Відвертим був Ігор Войтенко, член фракції «НС—НУ»: «Наша фракція участі в рейтингу не братиме!»
Голова фракції Блоку Литвина Іван Павлевич закликав до розсудливості: «Це питання політичне, а ми повинні дбати про покращення міського господарства. Тому й наша фракція участі в голосуванні не братиме. Ми не можемо об’ єктивно оцінити членів виконкому, бо цим органом керує міський голова, а ми з ними рідко пересікаємося. Ми крила міському голові не хочемо підрізати».
Сам голова Анатолій Нестерук зізнався, що хоч не завжди задоволений роботою виконкому, бо хочеться зробити дуже багато для міста, але в період економічної кризи не все вдається. Та, попри все, він шанобливо ставиться до кожного працівника і домагається, щоб жодного рішення на шкоду громаді не проходило. «Я — законослухняний», — каже він.
— Мені прикро бачити ці «пошуки відьом» там, де їх немає. Хотілося б, щоб кожна людина, наділена владою, більше віддавалася праці задля міста.
— Питання про ротацію членів виконкому йде в розріз із чинним законодавством, — роз’яснила завідувач юридичного відділу ради Юлія Вус. 
— Подібні підніжки самоврядуванню будуть доти, доки існуватимуть закриті партійні списки і люди не відатимуть, за кого вони віддали свої голоси, окрім хіба що першої п’ятірки. До таких списків потрапляють лише слухняні особи, які мають тиснути кнопки чи піднімати руки за командою чи під розписку. Такі депутати не цікавляться діяльністю влади, пильнують виключно власні інтереси. Я постійно запрошую всіх обранців на засідання виконкому. Ніхто не приходить. Я не впевнений, що на наступні вибори списки відкриють. І це шкодитиме ще більше місцевим радам, ніж вищій владі в державі, — вважає міський голова Андрій Нестерук.
 
Хмельницька область.