Відповідь Президента України Віктора Ющенка своєму російському колезі не справила ефекту адекватної сприйняттю в Україні та Росії послання Дмитра Медведєва. Українські політологи стверджують, що так і було задумано: мовляв, щоб залишити можливість для налагодження конструктивного діалогу. Тим часом у МЗС Росії вважають, що відповідь Президента України на заяву Президента РФ навряд чи приведе до потепління двосторонніх відносин.
ой самий: добросусідські відносини з українським народом. Але не з президентом», — пояснили журналістам представники зовнішньополітичного відомства Росії.
Крім того, Москва роз’яснила свою позицію з призначенням Михайла Зурабова послом РФ в Україні, а Київ висловив подив із приводу плутанини, спровокованої російською стороною.
Відповідь Президента Віктора Ющенка на заяву Президента РФ Дмитра Медведєва розумна і достатньо адекватна ситуації, вважає політолог Андрій Єрмолаєв. «Ющенко вибрав миролюбний тон. У деяких питаннях він давав пояснення, у деяких намагався атакувати, в інших виправдовувався. В будь-якому разі він відповів по суті практично на всі позиції, що містилися в зверненні Медведєва», — сказав Андрій Єрмолаєв, підкресливши важливість того, що Президент у такій складній ситуації не став уникати відповіді.
Не всі згодні з цією точкою зору. Мовляв, краще б він промовчав. Наприклад, на думку політтехнолога Тараса Березовця, Президент України не зрадив собі: «Він ніколи не упускає можливості упустити можливість. У нього був прекрасний шанс, як мені здається, себе позиціонувати як лідера національно свідомого електорату. І ті голоси розчарованих у ньому, що відійшли від нього, в першу чергу, до Тягнибока і Яценюка, могли до нього повернутися. І рейтинг президента з 2% міг підвищитися до 4—5%».
Розкритикували лист Віктора Ющенка і представники Партії регіонів, а також лідер комуністів Петро Симоненко, який назвав відповідь Президента України неадекватною. За його словами, гарант не прислухався до «аргументів і фактів», викладених у листі лідера сусідньої держави. «Він не усвідомлює, що його діяльність на посаді Президента України призвела до серйозного погіршення відносин між двома дружніми країнами».
У Блоці Тимошенко, з огляду на позицію Юлії Володимирівни, котра дистанціювалась від діалогу Медведєв—Ющенко, неохоче коментують відповідь Президента України. «Парламент, коли збереться, висловить свою точку зору, — заявив народний депутат України, бютівець Валерій Камчатний. — Наша політична сила зараз більше зосереджена на внутрішніх питаннях: «вони балакають — вона працює», тут приблизно те ж саме».
Утім, наступного дня після відповіді Віктора Ющенка на адресоване йому послання Президента РФ, Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко все-таки зробила заяву про україно-російські відносини. В ній вона підкреслила, що будує і будуватиме відносини з Росією як рівний з рівним, на основі національних інтересів, взаємної вигоди, поваги до суверенітету й територіальної цілісності.
«Вважаю також неприпустимою будь-яку паузу в розвитку співробітництва між Україною та Росією. Наш уряд діятиме, виходячи саме з цього», — підсумовується в повідомленні.
Тим часом буквально відразу ж після того, як Віктор Андрійович відповів Дмитрові Анатолійовичу, стало відомо, що Медведєв підписав указ про призначення Михайла Зурабова послом в Україні. Утім, незабаром з’ясувалося, що це було зроблено до відправки відкритого листа Ющенкові. Про це журналістам повідомили в Кремлі.
Річ у тім, що вдень у четвер джерело в українському МЗС повідомило УНІАНу, що Медведєв Зурабова ще не затвердив на посаді, і тому називати затримку його приїзду «відстрочкою направлення посла» неправильно. Якщо Зурабов захоче відвідати Україну, то тільки як приватна особа.
«Більш того, нема ніякої впевненості, що Зурабова взагалі буде призначено на посаду глави дипломатичного представництва Росії в Києві», — заявило джерело.
На ці слова і відреагував Кремль, одразу повідомивши ЗМІ, що Медведєв підписав указ про призначення Зурабова послом ще 5 серпня.
«В українських дипломатичних колах тільки наростає подив із приводу плутанини, спровокованої російською стороною довкола призначення Михайла Зурабова послом РФ в Україні», — кажуть у МЗС України.
В історії з призначенням послом Росії в Україні Михайла Зурабова крапку повинна поставити Москва. Так відреагували на черговий «дипломатичний пінг-понг» у прес-службі нашої зовнішньополітичної служби, перекинувши м’яча на бік Росії.