Рейд зразково-показовими школами столиці для журналістів учора влаштував заступник голови КМДА та начальник головного управління освіти і науки Віталій Журавський (на знімку). Вибір чиновника «зовсім випадково» випав на одні з кращих навчальних закладів Києва: Кловський ліцей та Ліцей міжнародних відносин № 51, що на Печерську: «Я просто взяв перелік шкіл і сказав: поїду в цю, цю і цю. Навмання вибрав».
На прикладі ліцеїв, куди в різні часи віддавали своїх дітей відомі політики, намагалися довести «недостовірність» слів головного санітарного лікаря Києва Анатолія Пономаренка. Нагадаємо, три дні тому на прес-конференції той з упевненістю заявив про цілковиту неготовність столичних шкіл до першого дзвоника.
— До прийняття дітей жодна зі шкіл в Києві у задовільному стані не готова. Офіційно це заявляю. Проблеми — що ремонт, там де він був запланований, — або не почався, або проводиться в менших обсягах. Йдеться і про інші речі — про меблі відповідної категорії, про освітлення і його заміну і так далі, і так далі, — зауважив тоді А. Пономаренко, щоправда додавши: «Двох тижнів, які лишилися до початку нового навчального року, достатньо, щоби привести шкільні приміщення у відповідність до санітарних норм».
Він також нагадав, що традиційно підготовка шкіл до початку навчального року ведеться у серпні, водночас, за його словами, керівники навчальних закладів посилаються на відсутність засобів для підготовки шкіл. Пономаренко відзначив, що недостача фінансування цього року відчувається у всій бюджетній сфері. За його словами, санепідемстанція видала близько 200 розпоряджень на закриття окремих об’єктів у навчальних установах, насамперед це стосується харчоблоків.
Обрані для «інспектування» ліцеї Віталія Журавського не підвели. Світлі кімнати, свіженанесений лак на підлогах, ще й запах фарби в коридорах. Косметичні ремонти тут закінчили заздалегідь. Єдиний недолік, який таки помітив чиновник, — пил.
— Ось бачите, — звернувся він до журналістів, — до вашого приходу тут не готувалися, ще пил на столах залишився.
 
За версією В. Журавського, стан готовності київських шкіл «практично стовідсотковий»: «Ще є час, щоб деякі недоробки владнати, я не бачу проблем, якби так само готувалися до нового навчального року школи інших регіонів». А от у санепідемстанції, зі слів чиновника, «допустили помилку, бо інформація головного санітарного лікаря не відповідає дійсності. Його могли просто підставити, це ж нова людина».
В. Журавський також додав, що наразі проводяться традиційні заходи стосовно підготовки закладів освіти до першого вересня. Для перевірки готовності шкіл та дитячих садочків створено спеціальні комісії, до складу яких увійшли представники міської та районної виконавчої влади, управлінь освіти, пожежної охорони, санітарно-епідеміологічної служби, управління з питань надзвичайних ситуацій, охорони праці, профспілки. За результатами обстеження в період з 15 до 30 серпня 2009 р. комісія підписує акти готовності навчальних закладів до 2009—2010 навчального року.
До слова, як повідомили в головному управлінні охорони здоров’я та медичного забезпечення, працівники загальноосвітніх навчальних закладів проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди, які включають в себе також бактеріологічне обстеження.
— Станом на 14 серпня, відсоток проведених оглядів освітян становить більше 40%. Уже розпочалась чергова частина оглядів, які завершаться у вересні 2009 року, — повідомила начальник ГУ охорони здоров’я Людмила Качурова.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.