В «Артеку» стартувала восьма зміна під назвою «Україна вітає гостей». В міжнародний молодіжний табір приїхали відпочити й подружитися 3300 дітей з України і зарубіжжя. В цю тематичну зміну пройде ІX Міжнародний фестиваль дитячої та юнацької творчості «Наша земля Україна», в рамках якого з концертними програмами «Українські узори» виступлять фольклорні колективи з усіх регіонів країни. Також для юних артеківців буде організовано екскурсії в розташований на території «Артеку» центр національної культури «Либідь», де працюватиме виставка фондів Кримського етнографічного музею.
У День Державного прапора України відбудуться урочисті церемонії підняття державного прапора, а 24 серпня, в День незалежності України, — вікторина «Історія, культура України» та ігрові програми «Козацькі забави».
За масовістю ці заходи не поступатимуться попередній зміні, відзначили працівники «Артеку», коли тут було підписано історичний документ про створення Всесвітньої дитячої ліги націй, зі штаб-квартирою в Міжнародному дитячому таборі. Тоді активістами установчого засідання міжнародної громадської організації стали юні миротворці з 50 країн світу, учасники VІІІ міжнародного фестивалю «Змінимо світ на краще».
Віктор ХОМЕНКО.
Крим.
Остання столиця УНР святкуватиме скромно
Фестивалю військово-історичної реконструкції «Остання столиця», що планувався на День незалежності в Кам’янці-Подільському, не буде. Як пояснив заступник міського голови Олег Демчук, причина — фінансові проблеми.
Очікувалося, що буде відтворено вступ армії Української Народної Республіки в Кам’янець, який 90 років тому було оголошено столицею УНР, а також приїзд членів уряду. За задумом організаторів, урочиста процесія мала пройти вулицями міста. На вулиці Червоноармійській, що веде від вокзалу, знайшлися і противники планованої реконструкції. Нічого дивного в цьому немає: деякі люди старшого покоління досі живуть ідеалами, які сформувалися в них у радянський час. Вони не сприймають також постать Симона Петлюри, іменем якого в місті планують назвати одну з вулиць та встановити йому пам’ятник. Ці події, однак, теж відкладаються — в міському бюджеті не вистачає коштів. Тому остання столиця УНР своє 90-ліття святкуватиме вельми скромно. Усі, хто захоче згадати ті славні часи, може завітати до Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка на науково-практичну конференцію з цієї тематики.
Вл. інф.