невідкладно, у вересні поточного року, провести засідання Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації за участю Голови Верховної Ради України та Голів Ради Федерації і Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації для напрацювання пропозицій з подолання кризи в українсько-російських відносинах.
Про це йдеться у листах Голови Верховної Ради України В. Литвина Голові Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Сергію Миронову та Голові Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації Борису Гризлову.
«Верховна Рада України надає великого значення розвиткові плідної і взаємовигідної українсько-російської співпраці та послідовно докладає зусиль до його подальшого зміцнення на благо наших дружніх народів», — наголошує керівник українського парламенту.
В. Литвин водночас зазначає, що наші країни переживають нелегкий період у своїх відносинах, про що, за його словами, свідчить нещодавнє звернення Президента Російської Федерації Дмитра Медведєва до Президента України Віктора Ющенка і відповідна реакція Президента України у листі Президенту Російської Федерації й зверненні до українського народу.
«Вважаю, що така атмосфера потребує проведення серйозного зваженого аналізу стану і перспектив наших відносин, — зазначає В. Литвин. — У зв’язку з цим пропоную невідкладно провести у вересні поточного року засідання Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації за участю Голови Верховної Ради України та Голів Ради Федерації і Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації для обговорення ситуації, що склалася, і напрацювання пропозицій з подолання кризи в українсько-російських відносинах».
Голова Верховної Ради України висловлює впевненість у тому, що парламенти двох країн спроможні «перевести діалог між Україною та Росією із площини взаємних претензій і звинувачень у конструктивне річище».
***
Текст листів Голові Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Сергію Миронову та Голові Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації Борису Гризлову мовою оригіналу:
«Верховная Рада Украины придает огромное значение развитию плодотворного и взаимовыгодного украинско-российского сотрудничества и последовательно направляет усилия для его дальнейшего укрепления на благо наших дружественных народов.
Вместе с тем, вынужден отметить, что в настоящее время наши страны переживают нелегкий период в своих отношениях, свидетельством чего стали недавнее обращение Президента Российской Федерации Д. Медведева к Президенту Украины В. Ющенко и соответственная реакция Президента Украины В. Ющенко в письме Президенту Российской Федерации Д. Медведеву и обращении к украинскому народу.
Считаю, что такая атмосфера требует проведения серьезного взвешенного анализа состояния и перспектив наших взаимоотношений.
В этой связи предлагаю безотлагательно провести в сентябре текущего года заседание Межпарламентской комиссии по сотрудничеству Верховной Рады Украины и Федерального Собрания Российской Федерации с участием Председателя Верховной Рады Украины и Председателей Совета Федерации и Государственной Думы Федерального Собрания Российской Федерации для обсуждения сложившейся ситуации и выработки предложений по преодолению кризиса в украинско-российских отношениях.
Глубоко убежден, что парламенты двух стран смогут перевести диалог между Украиной и Россией из плоскости взаимных претензий и обвинений в конструктивное русло.
Предлагаю согласовать конкретное место и время проведения этой встречи на уровне аппаратов наших парламентов
С глубоким уважением Владимир Литвин».