«Мені швабра потрібна для підлоги. Мию щодня. Може, є така, що самовіджимається або ще якась зручна?», — цікавиться у продавця величезного супермаркету літня жінка. Відповідь одержує стандартну: «Весь товар — перед вами. Вибирайте!».
Для чого потрібна швабра? Люди, котрі ненавидять прибирання, кажуть, що для розвезення бруду по підлозі. Якщо швабра погана, то з цим твердженням цілком можна погодитися. Спробуймо все-таки вибрати хорошу.
Останнім часом дуже популярні швабри з системами віджимання. Справді, з погляду гігієни це просто чудово — не треба руками брати брудну ганчірку. Гарні швабри коштують майже 100 грн. — вони служать довго, а їхня губка після використання не твердне, як то буває у дешевших. До того ж насадка з часом не втрачає свої вбиральні властивості, а надійний механізм здатний працювати і працювати. Купуючи «мийний прилад», слід звернути увагу на систему віджимання. Нині виробники пропонують щонайменше три види: пелюсткові швабри з целюлозною губкою, де віджимання здійснюється за допомогою втягування губки між напрямними трубками (найменш довговічні), швабри, де губка складається вдвоє, і мотузкові, у яких миюча частина (мотузка особливого плетіння або смужки матерії) втягується у спеціальний резервуар. Перевага останньої системи полягає в тому, що, закінчивши прибирання і віджавши швабру, її можна скласти і сховати, приміром у шафу. Довговічніші за пелюсткові швабри, у яких губка складається вдвоє. Крім того, ці «помічниці» зроблені ще і з дуже міцного пластика. Звичайні швабри економ-класу, мотузкові, служать десь 2-3 місяці, після чого варто змінювати насадку.