У Кам’янці-Подільському за літо зросла кількість стихійних ринків. Незважаючи на спеку, торговці масово реалізовують продукцію без холодильного устаткування, з порушенням термінів зберігання, без документів і необхідних лабораторних перевірок. Самі продавці, як правило, не мають санітарних книжок. Таку сумну картину виявили місцевий відділ захисту прав споживачів та санітарні й ветеринарні лікарі.
— Порушення виявлено на кожному із 16 перевірених об’єктів громадського харчування Кам’янець-Подільського району, — повідомив головний санітарний лікар району Олег Керничний. — На винних накладено штрафи. Є й об’єкти, які санслужба не може відвідати, бо наразі ці підприємці подали апеляцію в суд на буцімто неправомірні перевірки. Доки триває процес, ці кафе продовжують працювати без санвузлів та проточної води...
У місті мало не на кожній вулиці продають кавуни та дині. Рейдовій бригаді, до якої увійшли представники відділу торгівлі та захисту прав споживачів, міліції, санепідемстанції міста, довелося мало не в кожній ятці вилучати неякісну продукцію, накладати штрафи і навіть передавати справи до суду. У липні тільки працівники ветеринарної медицини за виявлені порушення оштрафували 16 підприємців на загальну суму 816 гривень. Розміром штрафів ділків, які за день заробляють у сто разів більше, не налякаєш.
Загроза може чатувати на споживача не тільки на стихійних базарах. Навіть на ринках «Кам’янець-Подільський» та «Династія» перевіряльники виявили підприємців, які реалізовували продовольчі товари з прилавку, а не з холодильного обладнання (майонез, масло вершкове, десяток найменувань консервів, кетчуп, яйця курячі та ін.), а в м’ясному павільйоні продавали курячі субпродукти із закінченим терміном придатності.