Футбол. Контрольний матч національних збірних. Україна — Туреччина. 0:3. Голи: Шанлі, 58, Четін, 63, Гаміт Алтинтоп, 65.

Україна: Шовковський, Мандзюк, Кучер, Русол (Чигринський, 46), Шевчук (Ярмаш, 46), Тимощук, Гай (Назаренко, 46), Ротань, Калиниченко (Гусєв, 46), Гоменюк (Мілевський, 46), Селезньов (Шевченко, 46). Тренер — Олексій Михайличенко.
Туреччина: Волкан Демірель, Четін, Гакан Балта, Гекган Зан, Гекган Генул (Саріоглу, 80), Гаміт Алтинтоп, Арда (Койбаші, 86), Сагін (Галіл Алтинтоп, 83), Айган Акман (Гюльселам, 46), Нігат (Їлдирим, 46), Шанлі (Казім-Річардс, 69). Тренер — Фатіг Терім.
Арбітр — Дарко Чефері (Словенія).
12 серпня. Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського. 8 500 глядачів. 20 градусів.
Дива та й годі. Здавалося, в другому таймі господарі мали значно посилити гру. Підстави? Рівна гра в першому, а після перерви на заміну вийшла одразу група начебто найсильніших наших виконавців. І на тобі —три грубих провали в оборони, і за якихось сім хвилин нам забили три м’ячі! Ну просто кара турецька — та й годі. Українські футболісти, висловлюючись боксерською термінологією, попливли після таких потужних ударів. Повна розбалансованість і розгубленість. Лише трохи згодом оговталися. Але надто деморалізованим гравцям наздоганяти було марно.
— Ми діяли злагоджено, — прокоментував матч Фатіг Терім. — І, незважаючи на товариський статус зустрічі, мене порадувало, що наша команда залишала українській дуже мало простору. Обіграти вашу збірну в Україні дуже непросто, але я завжди вимагаю максимального результату. Вже в дебюті матчу я очікував такого результату, бо ми грали дуже добре.
Тут можна посперечатися з шановним тренером. Очікувати і здійснювати — різні категорії. Можна також нагадати панові Теріму, як п’ять років тому в офіційному (а не товариському!) матчі кваліфікації до ЧС-2006 на стадіоні «Фенербахче» в Стамбулі українці під орудою Олега Блохіна перемогли господарів 3:0. Либонь, тодішній наставник турецьких футболістів Ерсун Янал також вимагав максимального результату. Річ в іншому: команда грає так, як їй дозволяє суперник. Цього разу наші дозволили надто багато...
Але, як то кажуть, повернімося до наших баранів. Дехто з племені невиправних оптимістів стверджуватиме, мовляв, і в такій ситуації слід шукати позитивні моменти. Як аргумент наведе те, що досить добре зіграв Шовковський, котрий у першому таймі принаймні в чотирьох епізодах (на 21-й, 29-й, 40-й і 44-й хвилинах) рятував команду від голу. Звичайно, так, але, як радив класик футболу, гляньмо на табло, де все написано. Воно зафіксувало цілком справедливий результат матчу, який наша збірна разом із своїми наставниками просто провалила.
До офіційних поєдинків проти Андорри (5 вересня вдома) і Білорусі (9 вересня на виїзді) бажано зробити серйозний аналіз того, що відбулося позавчора на динамівському стадіоні. І забути весь отой жах. Особливо тим, кому доведеться грати в синьо-жовтій формі.