Два мільйони тонн ранніх зернових зібрали на Вінниччині. Загалом в області цьогоріч планують намолотити, разом з пізніми культурами, три мільйони тонн збіжжя. «Як і в інших регіонах, у нас так само є проблема з ціною, — каже голова Вінницької облради Григорій Заболотний. — Хоча в період жнив ніколи не платили за хліб стільки, як він коштує. Питання, як зберегти зерно, щоб уже через два-три місяці продати його дорожче, з вигодою для того, хто його вирощує».
Утім, в області вчаться зберігати зібраний урожай. За словами співрозмовника, реконструкція елеваторів тривала не рік і не два. Ці об’єкти переоснащені за сучасною технологією. Навіть нині, у дні жнив, тривають роботи на потужному елеваторі у райцентрі Крижопіль. Сюди на збереження доставлено найбільшу кількість зерна. Оновлено Вапнярський, Могилів-Подільський, Рахнянський елеватори.
В області планують збудувати ще чотири потужні «комори» для зберігання зерна. «Елеватор-стотисячник починаємо зводити у Калинівському районі, — веде далі співрозмовник, — з’являться вони і в Бару та Жмеринці. Ведемо переговори з інвесторами із Прибалтики, які мають намір спорудити елеватор у Бершадському районі, потужністю на 80—100 тисяч тонн зерна». Г. Заболотний прогнозує, що протягом двох-трьох наступних років у регіоні відпаде проблема зберігання зерна. Крім того, хлібороби зможуть розширити посіви вибагливих до зберігання кукурудзи, сої, ріпаку.
 
Вінницька область.