Учора Українська народна партія провела акцію протесту під посольством Російської Федерації в Києві. Під гаслами «Наводьте порядок у своїй країні!», «Не Україна ворог Росії, ворог Росії — її кремлівська влада» та іншими активісти партії просвіщали росіян на тему «Україна — не Росія». Вони виступили з низкою вимог як до російської, так і до української влади. Зокрема, від Дмитра Медведєва представники УНП хочуть почути вибачення, а Вікторові Ющенку радять відкликати з Москви нашого посла. Крім того, тут лунали заклики записуватися в народне ополчення, щоб у разі чого захищати Україну ледь не зі зброєю в руках.

І нарешті вчора Президент України Віктор Ющенко дав відповідь Дмитру Медведєву. На послання Кремля також відреагували за океаном. США підтримують право України на власний вибір і проведення суверенної політики, заявив представник держдепартаменту Філіп Кроулі. Разом з тим він підкреслив, що Вашингтон зацікавлений у конструктивних відносинах Москви та Києва.
Позицію, близьку до поглядів Віктора Ющенка, висловлюють представники Української народної партії, котрі вчора пікетували російське посольство.
«Як нація, що поважає себе, ми ставимо вимогу перед Президентом Росії відкликати своє звернення й вибачитись перед українським народом! Адже ми переконані, що це послання напередодні президентської кампанії звернене саме до українського народу з метою вплинути на його вибір», — заявив в інтерв’ю «Голосові України» один з активістів УНП, народний депутат України Ярослав Джоджик (фракція «НУ—НС»). На його думку, те, що Медведєв назвав «антиросійським курсом», є курсом української незалежної держави. «Ми вважаємо, що російська сторона проводить антиукраїнську політику», — підкреслив співрозмовник.
Зранку на запитання «Голосу України», чому Президент тримає паузу, Ярослав Джоджик відповів: «Ще не вечір. Це настільки шокуюче, безпрецедентне, хамське звернення глави іншої держави, яке стосується, по суті, внутрішніх питань української держави, що відповідь Президента повинна бути. Але вона повинна бути дуже виважена і враховувати всі фактори, що є сьогодні в реальній українській ситуації». При цьому політик вважає, що в заданих обставинах основні претенденти на крісло глави держави «повелися, як васали, продемонструвавши, що в них нема єдиної державної позиції».
Ну, а свій заклик до українців записуватися в народне ополчення в УНП пояснюють так: «Ми повинні знати, з ким маємо справу. Ми бачили, як в Абхазію і Південну Осетію під гаслами захисту російського населення вводилися війська. Тому ми, виходячи з багаторічної історії наших взаємовідносин, повинні бути готові до найгіршого варіанта розвитку подій».
Сьогодні акції, подібні до київського пікету, відбудуться біля генконсульств РФ в інших містах України. Крім того, УНП звернулася до української діаспори з закликом підтримати її протест під стінами дипмісій Росії у всіх країнах світу.